tisdag 25 januari 2011

GSS/T - attraktionsprocess eller kostnadsaspekt

Jag hoppas mina läsare ursäktar att jag måste spy lite galla.

Som ni vet är tanken att Försvarsmaktens tidvis tjänstgörande personal (reservofficerare samt tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän) ska vara anställda av Försvarsmakten även när de inte tjänstgör i sina krigsförband.

Jag vet från många exempel hur viktigt det är för reservofficerarna att ha uniform och lite rudimentär utrustning hemma. Jag vet hur viktigt det är att kunna gifta sig i uniform och att även kunna gå på andra partyn i uniform. Uniformen skapar stolthet för sitt "andra yrke" och dessutom en symbolik för bindningen till Försvarsmakten. Jag tror inte en yrkesofficer inser hur viktiga dessa symboler är.

Mina källor säger nu att det är inte alls så som PROD har tänkt sig för de tidvis tjänstgörande gruppbefälen, soldaterna och sjömännen (GSS/T). Inriktningen lär vara att de ska få ut uniform och annan utrustning endast vid tjänstgöring, däremellan ska de inte ha någonting alls hemma i garderoben.

Det kostar väl för mycket?

Enligt min mening vore det en fullständig katastrof att behandla dessa nyckelpersoner sämre än reservofficerarna. Enligt min mening är det också en fullkomlig självklarhet att all tidvis tjänstgörande personal har:
  • Uniformer i hemmet (FU90 samt m/87 eller m/48)
  • Försvarsmaktens ID-kort
Man kan ju fundera på om PROD också har tänkt sig att GSS/T ska bo i tält under tjänstgöringen? Eller kanske på logement? I så fall har man glömt den grundläggande förutsättningen att dessa män och kvinnor är statstjänstemän, som omfattas av vedertagna regler om tjänsteresor och förrättningar. Om inte PROD tänker rätt redan från början har Försvarsmakten nog en ännu längre uppförsbacke att beträda.

GMY

//Sinuhe

17 kommentarer:

  1. Men det borde väl vara så att om du tjänstgör tidvis på ett förband så är väl det din arbetsplats och anställningsort oberoende var du bor? Och då utgår väl ej traktamente...eller?

    Henk

    SvaraRadera
  2. Den bittra sanningen är nog att det helt enkelt inte, på långt när, finns det antal persedlar som skulle behövas. Det finns heller inget ekonomiskt utrymme, vad jag kan se, som skulle möjliggöra ett införskaffande inom
    "överskådlig" framtid.
    Tanken var nog från början logementsstandard/tältförläggning vid övningarna.
    Nu vet jag inte hur resonemanget går?
    Hur ser ersättningsfrågan ut vid övningsinställelse?
    En soldat som tjänar 40000 i månaden plus tillägg, hur kompenseras han, och av vem?
    Pensionsgrundande ersättning??
    Frågan är komplex och ännu har ingen kunnat bringa någon större klarhet.
    För den/de som nu har tänkt är det verkligen hög tid att denne/de kliver fram berättar.
    För det finns väl någon som gjort detta tankearbete....?!?

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  3. Det finns kanske en viss tendens att ta soldater för givna som ett resultat av värnplikten och dess ständiga tillströmning av nya soldater. Så är inte fallet med det nya personalförsörjnings-systemet. Det krävs i grunden en helt annan approach för att locka till sig lämplig personal och sedan kunna behålla dom. Insikten om de diametralt ändrade förutsättningarna och dess ekonomiska konsekvenser verkar ha varit något begränsade. Den insikten börjar nog så sakteliga innfinna sig - däremot kommer det nog ta ett bra tag till organisationen förmår ändra sig tillräckligt.

    SvaraRadera
  4. Skatteverket har fattat beslut att "tjänsteställe" för reservofficerare ALLTID är hemmet. Skulle någon fråga dem om utfallet för GSS/T skulle deras beslut sannolikt bli detsamma. Jag tror inte att PROD ens har funderat på detta.

    Persedlar tror jag nog att det finns. Om inte får Försvarsmakten skaffa. Jag tror inte man kan sjösätta systemet om det innehåller apartheid-komponenter.

    Visst kommer det bli svårt med GSS/T-soldater som tjänar 40 000 kr civilt. De kommer nog inte att jobba hos Försvarsmakten?

    Du anonyme, du slår huvudet på spiken! Värnpliktstänket ligger tungt i korridorerna hos PROD. Insikten att folk numera kan gå när de vill ha inte slagit igenom alls.

    GMY

    //Sinuhe

    SvaraRadera
  5. @ Sinuhe
    Menar du att man vill sätta ett tak för hur mycket en "visstidsanställd soldat" har i månadslön?
    16350 kr? Då blir det inte många, det kan jag berätta redan nu.

    Teaterdirektörn.

    SvaraRadera
  6. Herre jösses, att lägga flera dagar varje år på att pårusta GSS/T måste nog vara det dummaste jag någonsin hört. Speciellt som det inte är gratis att låta prylarna ligga på hög hos FMLOG i Arboga (eller för den delen att transportera dem med lastbil från sagda centrallager).

    Ska idiotin aldrig ta slut?

    SvaraRadera
  7. Finns det inte utrustning till GSS/T är det högst märkligt. Vad ska man annars ha dem till?

    Nej, utrustningen finns nog trots omfattande arbete med att sälja nyss levererade uniformer i kartong direkt till överskottshandlarna, medan vissa förband får nöja sig med lappade och slitna uniformer ur tidigare serier från 90-talets början.


    Inställningen att pårusta personalen vid varje tjänstgöringstillfälle är högst olycklig. Var är då det snabbt gripbara försvaret "här och nu"? Katastrof för trovärdigheten. Om lottor och hemvärnsmän kan ha sina uniformer och övriga persedlar hemma, lär även GSS/T mäkta med det.

    SvaraRadera
  8. Den genomsnittliga grundlönen för män i Stockholms län år 2009 var 40400 sek.
    Hm.. Rekryteringunderlaget krymper väldigt snabbt om man räknar några år framåt.
    Klarar vi inte ut hur dessa skall ersättas blir urvalet fort väldigt snävt.

    I trakterna kring 16500 sek per månad hittar man mest studerande med extraknäck i åldern 20-24 år. Dessa blir svåra att få loss till FM. I nästa spann (25-29 år) har de redan blivit för dyra!
    Hur ser urvalet ut som vi har råd med?
    Unga outbildade kvinnor från glesbygd?

    Självklart måste vi lösa ersättningsfrågorna annars går det åt pipsvängen innan det ens har börjat. Många ute i den civila arbetsmarknaden väntar på besked hur vi skall lösa detta.

    Teaterdirektören.

    Källa:SCB

    SvaraRadera
  9. @ Wiseman
    Tittar du i Lift finns det inga brister och därför kan vi sälja ut uniformer. Behovet har nämligen inte dykt upp än.
    Alla som på något sätt var inblandad i framtagandet av m/87 till den stora övningen i somras vet hur det står till med tillgången på den uniformen.

    Vad skall man ha dem till om de saknar utrustning? Hmm.. jag trodde du var kvar från den tiden vi hade fler än trettio brigader. Vad skulle vi ha flertalet av dem till?

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  10. Direktörn: Ja, det stämmer väl att det fanns en och annan brigad utan komplett utrustning, men förringa nu inte M/58! Det var en mycket bra uniform. Måhända orörlig, men det var första EFTER M/58 som behovet av splitterskydd upptäcktes.

    SvaraRadera
  11. Sinhue, att i hövligt tonfall påtala brister och lämna förslag på lösningar är inte att spy galla.

    En kompis låter en veta när man har fel, en riktig vän hjälper en samtidigt med att finna rätt men en taskig kompis låter en behålla villfarelsen och låter en se dum ut i omvärldens ögon.

    Fortsätt i den här stilen, det är läsvärt.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  12. Självklart Deltids soldater behöver ha sin personliga utrustning ute. Dels av kostnads kostnads skäl (man spar förrådsplats) och dels av beredskap skäl, fortare att sätta förbandet på fötter.

    Om Tjänstgörningen, varför tittar man inte på hur Hemvärnets reformerade system fungerar, Det är på plats och det fungerar bra, (mycket bättre än det gamla förlegade).

    Huvuddelen av Hemvärnet, 17 000 man det vi numera kallar Nationella skydds styrkorna är förpliktigad att tjänstgöra 8 dagar/året.
    För det får man två typer av ersättning samtidigt, den ena SGI (Sjukpenning Grundande Inkomst) och den andra i form av en utbildningspremie när samtliga dagar är uppfylda. För menig soldat är den på 7 000 kr Skattefritt. För GruppChef och Stf har de en tjänstgörnings skyldighet på 9 dagar och får en utbildningspremie och befattningspenning på 15075 kr skattefritt, och givitvis även SGI.
    Nackdel: missar man en dag så får man ingen utbildnings bonus, bara SGI. Ett incitament att fullfölja avtalet.

    När Hemvärns soldaterna används till stöd för samhället (hjälper Brandkår och Polis) ersätts vi enligt deltidsbrandmansavtal.
    Vid Skarpa militära uppdrag får vi ersättning per timme.

    Ett fungerande system som med justering av antal dagar skulle kunnas användas av delstidsSoldater under övning, vid skarp tjänst kan man följa heltids soldaternas avtal.

    SvaraRadera
  13. @ Wiseman

    Väldigt lite betalt OCH m/58...På nyspråk heter detta "en rejäl utmaning" och är inte ett problem.
    Jag tror dock att vi får fixa till reklambudgeten en smula.
    Sedan är det bara upp till den enskilde att visa att han/hon har det som krävs..!

    Menar du att man med enkla medel, (typ, undvika tvätt, smörja in den med gammaldags vapenfett elller liknande) kan få den att fungera som splitterskydd.

    Några HV-män jag talat med hävdar att det var först när de lämnade in M/58 som de fick fuktskador i sina hus. Den sög tydligen till sig fukten och behöll den. Kanske något man kan använda sig av i reklamen och få sponsring av försäkringsbolag???
    Jag ser utvecklingsmöjligheter, potential och utmaningar för stora pengar och lång tid.
    Vem nappar först??

    SUCK!!

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  14. @ Sinuhe

    "Skatteverket har fattat beslut att "tjänsteställe" för reservofficerare ALLTID är hemmet. Skulle någon fråga dem om utfallet för GSS/T skulle deras beslut sannolikt bli detsamma. Jag tror inte att PROD ens har funderat på detta."

    Så de briljanta hjärnor som har hittat på detta tror att hemförsäkringen omfattar alla eventuella skador som uppstår under militärtjänstgöring? Skulle knappast tro det!

    Om hemförsäkringen också skall omfatta militär yrkesutövning, tex minröjning, så måste försäkringspremien sannolikt 10-dubblas.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  15. @Flygsoldaten

    Tjänstestället har ingenting med hemförsäkringen att göra. Däremot har det en hel del att göra med traktamenten och andra ersättningar som baseras på hur långt ifrån tjänstestället man tjänstgör.

    SvaraRadera
  16. Kejsaren är naken, nerspydd och hög på maktens berusning och sniffat limstift....

    Är det verkligen någon i humorkuben som tror på den soppa som nu kokas? Om svaret är ja är frågan om inte vederbörande skulle omyndigförklaras.

    "Gräddan" av den svenska officerskåren har kokat ihop sörjan - samma "elit" som ska leda oss i händelse av krig...

    Om man i djupaste fred kan ställa till en katastrof likt den som är under uppsegling - vad kommer man då att åstadkomma när det verkligen gäller?

    Officerskåren ska degraderas - men det hindrar inte att det utnämns nya generaler och överstar i humorkuben. Det ska bli synnerligen intressant att se om personal med överstelöjtnants grad och högre blir undantagna från degraderingen eller ej. Ser man till IO 14 och den anorektiska prodorganisationen är behovet av övlt och högre en bråkdel av dagens (växande) tillgång....



    //Kuhlaa

    SvaraRadera
  17. Jag tror en del av er har lite fel uppfattning om var olika idéer kommer ifrån i HKV. Nästa alla skriver/påstår att det är PROD (Produktionsstaben) som kommer med dessa. Så är det i de flesta fall inte.

    Sannolikt beror det på att det är PROD som i princip hela tiden har den otacksamma uppgiften att sätta prislappar på de idéer som uppstår på LEDS (ledningsstaben), PERSS (personalstaben) och INFO (informationsstaben) och INS (insatsstaben). Prislappar som i princip alltid blir högre än vad de som ”hitt påt” trott/tänkt sig. Dessutom upptäcks ett antal saker (ofta ”små detaljer” som vi "fixar sen", enligt påhittaren) som glömts bort, och som allt för ofta visar sig inte vara så små och dessutom nästan alltid kostnadsdrivande. Här ovan tror jag detta med uniform i hemmet är en sådan ”liten” detalj.

    PROD får sägas ofta ha den otacksamma uppgiften att vara djävulens advokat/städgumma i HKV. Roligare blir det ju inte när så många uppenbart uppfattar att idéerna i sig kommer från PROD.
    Det är nog snarare så att det är oftast där de kommer upp till ytan med prislapp och konsekvenser. När prislapparna blir för höga, ska sedan PROD försöka hitta en billigare lösning, istället för att ärendet återremitteras i till och den som ”hitt påt”, som ju är den som borde få göra om hemläxan.
    Ofta blir det så därför att det som beräknats, ska ju redan göras/införas/köpas nästa eller näst nästa år eller in i plan som ska fastställas om någon/några månader. Tid för ett seriös omtag finns då sällan.

    Enligt min uppfattning är en av grundorsakerna en i många delar alldeles för otydlig och dåligt beräknad FMUP (försvarsmaktens utvecklingsplan).

    Galärslaven

    SvaraRadera