torsdag 14 maj 2015

Cirkus GSS/T

Min trogne läsare och kommentator Teaterdirektören (numera omdöpt till f.d. teaterdirektören) har identifierat oklarheter rörande tidvis tjänstgörande anställda gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/T).

För det första blir man lätt lite mörkrädd när man läser om hur anställningsformen uttrycks i platsannonser på Försvarsmaktens hemsida. Jag tar mig friheten att saxa lite ur f.d. teaterdirektörens kommentar på denna blogg.

”Visstidsanställning 4-8 år. (kallas GSS/T)
Deltidsanställning med möjlighet att hoppa in vid sjukdom eller semester.(kallas GSS/T)
Deltidsanställning med viss tjänstgöringstid.(kallas GSS/T)
Tillsvidare tidsbegränsad anställning med 4-8 års kontrakt.(kallas GSS/T)
Anställning enligt GSS-avtalet? (Oklart vad som menas)
Anställning enligt Försvarsmaktens kollektivavtal. (oklart vad som menas)
GSS/T med ett till tre dygns vakttjänstgöring i veckan och lagstadgad semester! (kallas GSS/T)
m.m.

Lite text ur gamla kommentarer.

Hade för något år sedan en lång debatt med ett förband som vägrade förstå hur GSS/T-avtalet fungerade. De tog in individer på kurser och gav dem ett GSS/T-avtal som varade i max tre veckor. Liknande vid sommarvikarier, vaktjänst, m.m. 

Du kan själv förstå hur illa det blir när individen går in till sin arbetsgivare och visar upp GSS/T-avtalet och menar att han har rätt till ledighet för tre veckors kurs i fjällen. Under kursen, och endast under denna (tre veckor) är individen anställd på ett hemmasnickrat avtal som man kallar GSS/T. ”

Nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. ”Tillsvidare tidsbegränsad anställning”? Ett detta en statlig myndighets hemsida? Är det ingen som kontrollerar vad som läggs ut på Försvarsmaktens hemsida? Tydligen inte.

Så här är det.

Det finns inget ”GSS/T-avtal”. Det som sker är att individen anställs för tidvis tjänstgöring med stöd av lag (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar. Det är skillnad på en lag stiftad av riksdagen och ett kollektivavtal.

Lagen stipulerar att en anställning ska vara om minst sex år. Detta är inte förhandlingsbart över huvud taget. Ingen GSS/T kan anställas för kortare tid än sex år!

I praktiken är det så att alla GSS/T anställs med stöd av lagen, medan de flesta GSS/K anställs med stöd av ett tidigare slutet kollektivavtal. Det kollektivavtalet tillåter kortare minsta anställningstider än lagen, men är utan betydelse när man ska anställa GSS/T.

Det finns flera principiella synpunkter som uppkommer med anledning av teaterdirektörens granskning av platsannonser på Försvarsmaktens hemsida.

Den första är att hemsidan torde ha en ansvarig utgivare. Han eller hon har inte gjort något bra jobb eftersom det verkar saknas kvalitetskontroll på den delen som heter ”jobba här”. I princip kan ju de som har rättighet att lägga ut text på hemsidan lägga ut rasistiska eller sexuella trakasserier vilka inte rimmar med Försvarsmaktens värdegrund. Jag tror att detta delvis handlar om oklart rollspel mellan INFOS och FM HRC.

Den andra är att det måste införas en kvalitetskontroll för platsannonserna. Denna blogg har tidigare riktat kritik mot kvaliteten på vissa platsannonser - se tidigare inlägg benämnt ”Party på Livgardet”:

(http://sinuhessamtal.blogspot.se/2012/03/party-pa-livgardet.html 

En snabb granskning av de annonser som ligger ute just nu visar att någon allmän höjning av kvaliteten inte alls skett. Till saken hör också att personaldirektörens beslut om att befattningsnivå alltid ska anges överhuvud taget inte följs. 

GMY

Sinuhe

26 kommentarer:

  1. Ursäkta att texten ovan ser konstig ut men Blogger blir bara värre och värre mot mig!

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  2. Detta har ju pågått några år. Frågan är hur många är/har varit anställda enligt något av alla dessa "hittepåavtal/kontrakt" eller vad jag skall kalla dem?

    Vad gäller för de som idag arbetar inom FM i tron att de är GSS/T?
    Vad står det egentligen i dessa avtal eller kontrakt som FM ofta kallar dem?
    Uppenbarligen är de inte anställda enligt lagen, så hur ser deras villkor ut?
    Var är facket och dess ombud i dessa frågor?
    Var finns dessa tjänster i statistiken?
    Redovisas de som GSS/T i PRIO?
    Hur tänker man, och till vem vänder man sig, om man vill rekrytera på sidan för "anställd inom FM" och erbjuder en ”Tillsvidare tidsbegränsad anställning” enligt ett "avtal" som inte finns och under tid som rör sig om veckor?

    DUNDERSUCK?

    F.d. Teaterdirektören.

    P.S. Att man inte följer beslutet att redovisa befattningsnivå beror nog på att dessa "tjänster" inte ryms inom systemet, men var finns de?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat så vet jag inte hur de redovisas. Med den dåliga ordning som verkar finnas är det svårt att känna tilltro till att dessa arbetstagare redovisas korrekt i PRIO så att personalstatistik med mera stämmer.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  3. En klassiker då det nya personalförsörjningssystemet just införts är ju soldaten som var GSS/K på ett förband och på semestern passade på att vara GSS/T på ett annat.
    Kreativt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ....vilket självklart borde vara omöjligt och omedelbart upptäckas av FM HRC när man indaterar anställningen.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
    2. Detta var på den tiden då GSS/T inte fanns i PRIO utan hanterades på papper ute på resp. förband.
      Jag jobbade då på det kompani där personen var GSS/K.

      Radera
    3. Det förklarar delvis saken men ändå! Felet är nog delvis att för få som hanterar personal lokalt till fullo förstår det ganska komplicerade personalförsörjningssystemet - då blir det lätt att göra fel. Men - att det ser ut som det gör på en myndighets hemsida är oursäktligt.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  4. Eftersom det får antagas att de som är anställda inom FM är läs- och skrivkunniga får jag nog anse att dessa hemmasnickrade varianter är sanktionerade från "oben".
    Det verkar också som att facket givit sitt tysta medgivande:-(

    FM vill, trots sina etiska regler och värdegrunder m.m. helt enkelt komma så billigt undan som möjligt. Givetvis på bekostnad av GSS.

    Vad är då nästa steg?
    Utdrag ur BU14 angående ändringar i lagar och förordningar som FM vill ha hjälp med att utföra.

    " I nuvarande förordning finns bestämmelser om att rekryter inte får användas för ordnings- och bevakningsuppgifter (6 §) om det inte är nödvändigt för att uppnå utbildningsmålen. Myndighetens önskemål är dock att i begränsad omfattning kunna nyttja rekryter för vissa väl avgränsade bevakningsändamål (exempelvis viss högvaktstjänstgöring) även om det inte rimligen kan anses vara nödvändigt med hänsyn till deras utbildningsmål. Försvarsmakten föreslår därför att nuvarande begränsning tas bort. Myndigheten vill vidare peka på nödvändigheten att under vissa omständigheter kunna nyttja rekryter för exempelvis bevakningsuppgifter under en beredskapshöjning. "

    Här vill alltså FM ersätta anställda med rekryter.

    Det som tidigare ansågs helt uppåt väggarna (grå arbetskraft och slöseri med dyrbar övningstid m.m.) och genom förordning togs bort i den "nya" försvarsmakten vill samma myndighet återinföra!?

    Jag kan ha missat det, men jag har inte sett en bokstav om detta från någon
    arbetstagarorganisation.

    Jag skulle själv bli något sur om någon av våra "praktikanter under utbildning" utan lön skulle överta mitt jobb om så bara delvis.

    Men det kanske snart dyker upp GSS/P anställningar/kontrakt under lediga tjänster;-(

    Avslutningsvis är det min fasta övertygelse att alla dessa strävanden för att kapa kostnader har varit som man säger " i säck innan det kom i påse".

    Jag kan inte tro att vi har en massa folk anställda på avtal/kontrakt som inte finns på aktuell arbetsmarknad.
    Ej heller att man medvetet lurar folk att anställas på dessa icke existerande avtal/kontrakt.
    Inte utan att fack och arbetsgivare är överens!

    Trippel dundersuck!

    F.d. Teaterdirektören.

    P.S. Det är lite oklart vad FM menar med "rekryter.
    Ibland är det de som genomgår den "nya" grundutbildningen, men eftersom man nämner att man vill kunna kalla in dem för viss tjänstgöring så vet jag inte. Man kanske kan vara "pliktrekryt"?? GSS/PR;-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det här fallet tror jag faktiskt inte att det är så dramatiskt som det kan verka. Några planer för att regelmässigt ersätta anställda med rekryter känner jag inte till - regeringen kommer nog att se till att detta inte sker...

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  5. Utdraget ur BU återfinns senast på sidan 37 i följande skrivelse.
    FM 2014-5882:46.
    Utgiven 2015-02-27.
    FM budgetunderlag för 2016 med särskilda redovisningar.

    Hm... Mitt P.S.2 försvann i cyberspace.

    F.d. Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  6. Fast ovanstående är väl inte så konstigt. Under GU ny med start sommaren 2016 kommer det att ingå högvakt någon gång under de 9-12 månaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är konstigt att rekryter skall utföra arbetsuppgifter som vi numera har anställt folk till att utföra!
      För inte så länge sedan ansågs detta vara en sådan styggelse att pliktsoldater utförde dessa uppgifter att man måste förbjuda det i en förordning. Nu verkar det vara en nödvändighet;-) Detta tycker jag är märkligt.

      Det kan inte vara rimligt att förbanden skall lägga ner pengar och tid på att utföra sysslor vi nu har anställda till att utföra.
      Det kan inte vara nödvändigt för rekryternas utbildningsmål att gå högvakt.
      Det kan heller inte saknas fast anställda för att gå högvakt!
      Så jag förstår inte syftet?
      Varför ska de gå högvakt?

      Vilka andra arbetsuppgifter skall utföras av rekryter? Ska vi ha tillbaka logistiksoldarena i förråden, kockar och trossfolk i köket, rekrytmekanikerna i verkstaden, rekryter i vakten kvällar och helger när de anställda är för dyra o.s.v.
      Går de inte utbildningen för att anställas i dessa befattningar efter genomförd kurs?
      Med detta tankesätt finns ju inte befattningarna för då utförs de ju av nästa kull rekryter?

      Moderna "malajkompanier" som klipper gräset, skottar snö, målar , ansar rabatter, bygger mål, sköter skjutbanor, tvättar bilar, har hand om tvättbyte, utför enklare skrivbordsjobb på kompanier och avdelningar, städar ute och inne m.m. Är det dit vi ska igen?

      Det är lite märkligt då man anger de skäl som angavs för att införa en yrkesarme till att motivera en rekrytutbildning.
      FM säger att de båda systemen är "kostnadsneutrala". Dock behöver man inte tillgripa herr Tolgfors matematik för att konstatera att ett gäng rekryter är betydligt billigare att ha i vakten under midsommar än de anställda;-)

      Avslutningsvis tycker jag att man skall låta de som genomför utbildning göra detta och de som har ett jobb att utföra få göra detta.
      Börjar vi blanda ihop det igen och med de kreativa lösningar som vissa har uppfunnit så är vi långt ute på mossen och trippar igen.

      F.d. Teaterdirektören.

      P.S. Fast, fan vet, det kanske är det som är den där planen där det mesta går så bra?

      Radera
    2. Det finns viss planering för att rekryter ska kunna gå högvakt, men jag tror inte alls att det gäller alla. De facto är det också redan så att även icke anställda går högvakt, nämligen hemvärnet (även om det tydligen då förekommer att man tillfälligt gör om hemvärnsmän till GSS/K vilket är helt felaktigt enligt min mening).

      Jag tror vidare inte att det är frågan om att ha rekryter i vakten på regementet eller flottiljen, utan bara viss högvaktstjänstgöring om den är relevant inom befattningsutbildningen.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
    3. Under värnplikten gick många förband högvakt och satt i vakten mm. GU NY är i princip en frivillig värnplikt. Jag säger varken bu eller bä om just det men tycker i stort att vi är på väg tillbaka i rätt riktning.

      Nästa steg blir en obligatoriskt mönstring (könsneutral) för utvalda personer enligt beredskapsunderlaget.

      Steg tre blir regeringsbeslut om att aktivera plikt för militär grundutbildning. Detta blir lätt att genomföra om några år då strukturerna för detta kommer finnas på plats genom steg 1 och steg 2.

      Isak

      Radera
  7. Enligt uppgift så är det på grund av en annan förordning som man gör om hemvärnssoldater till GSS/K.
    Nu är det problemet litet och under 2015 tror jag HV endast går ett eller två dygn i samband med firandet av hemvärnet 75 år.
    Vad är anledningen enligt dig för att rekryter under utbildning skall gå högvakt eller andra "vissa väl avgränsade bevakningsändamål...även om det inte rimligen kan anses vara nödvändigt med hänsyn till deras utbildningsmål."?
    När de väl är anställda kan de gå vakt varenda dag om så behövs, men varför just som rekryter?
    Jag förstår inte syftet med begäran om undantag från förordningen?
    Vad har förändrats i verkligheten som rättfärdigar försvarsmaktens begäran om undantag?

    Jag kan inte se en enda anledning, förutom att spara in pengar på att rekryterna utför anställdas arbetsuppgifter, till en mycket låg kostnad!
    Finns det någon annan?

    F.d. Teaterdirektören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag kan inte se en enda anledning, förutom att spara in pengar på att rekryterna utför anställdas arbetsuppgifter, till en mycket låg kostnad!
      Finns det någon annan?"

      Räcker inte det som anledning då?

      Radera
    2. Självklart räcker det som anledning. Samtidigt kan man då frigöra en hel del resurser som inte längre behövs när man kommer ner bland "AB ruffel och båg" företagen. Här behövs inte värdegrunder eller liknande. Personal och informationsavdelningarna kan också bantas rejält tillsammans med de juridiska delarna. O.s.v.

      F.d. Teaterdirektören.

      Radera
    3. Att något måste vara "nödvändigt" är en väldigt hård skrivning. Ett utbildningsmoment kan behövas av andra skäl utan att vara "nödvändigt", kanske som ett sätt att befästa kunskaper?

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  8. Reflektion: Undrar vad som hände oss som blev "anställda" i skärgårdsregementet i samband med Okt2014-verksamheten?, ref länk:
    https://blogg.forsvarsmakten.se/hemvarnet/2014/12/05/hemvarnssoldater-far-ersattning/

    Medialt uppfattar jag det som ett vikariat, som jag fått lite ersättning för (arbetsrättsligt oftast benämnt som visstids-anställning (hel- /el_ /del-tid), vilket påminner mig om GSS/T..?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt min bestämda är det helt fel att anställa hemvärnsmän som GSS/K eller GSS/T. Beträffande GSS/T är det olagligt och beträffande GSS/K är det olämpligt. GSS-systemet är inte till för att användas på detta sätt. med detta menar jag självklart inte att hemvärnsmän inte ska få rimlig ersättning, men ersättningen bör utbetalas inom ramen för hemvärnsmannaskapet och inte i form av påhittade GSS-anställningar. Att vara hemvärnsman är en sak, att vara anställd som gruppbefäl, soldat eller sjöman är något helt annat.

      Radera
    2. Problemet är att det inte finns någon sån möjlighet genom Hv-avtalet. I så fall måste det göras om, vilket antagligen är fullt möjligt. Men jag tycker det helt enkelt vore enklare om att göra om Hv-avtalet till en riktig anställning likt GSS/T, men utan tjänstgöringsplikt utomlands. Tycker för övrigt inte nuvarande GSS/T borde ha tjänstgöringsplikt utomlands heller då över 6000 GSS/K och tusentals officerare borde räcka till att bemanna de fåtal internationella insatser vi deltar på. Till detta kommer den ständiga vakansrekryteringen som alla lämpliga i Sverige kan söka till.

      Däremot tycker jag tjänstgöringsplikt nationellt borde vara standard för att kunna öva hela förband. Hv-systemet skulle då också bli mycket flexiblare då arbetsgivaren från år till år kan kalla in hvkompanier på olika långa övningar. Detta skulle också av beredskapsskäl vara mycket bättre än dagens fyrkantiga system då beslut om hemvärnsberedskaps krävs för att kunna öva med plikt och mer än 4/8 dygn/år. Det säger sig självt att det är mycket enklare att regionalt (om medel finns) förlänga en Hvövning med några dygn än att regering eller ÖB ska fatta beslut om hemvärnsberedskap.

      Likheterna mellan GSS/T (och K) och Hv blir fler och fler. Vi konkurerar mer och mer om samma personalgrupper och har mer och mer likartad materiel. Inom GSS/T finns en massa olika typer av förband som luftvärn, underhåll och pansar. Här tycker jag hvförband borde vara en av alla dessa.

      Isak

      Radera
  9. Som vanligt är det strul med sånt här i FM.
    FM är nog den enda arbetsgivaren i Sverige som tillsvidareanställer "dock längst intill", dvs en tidsbegränsad tillsvidareanställning vilket är arbetsrättsligt fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte söker på att du har rätt - min uppfattning är att det är helt korrekt att skriva så i anställningsbeviset. Om jag minns rätt har det med LAS att göra men jag kan ha fel.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  10. En beskrivning av tjänstgöring enligt GSS/T ur dagens annonser.

    "Som deltidsanställd i Försvarsmakten arbetar du kortare eller längre perioder hos oss för att genomföra övningar och insatser eller för att vidareutbilda dig. Uppdelat över en längre tid kan det uppgå till omkring 1-2 månader per år."

    Jag har gått bet på att hitta var alla dessa individer redovisas som innehar påhittade "GSS-avtal".
    En sak är säker, de återfinns inte som GSS, men var är de?

    I vissa annonser söker man efter deltidsanställda soldater och nämner inte GSS med ett ord. Vi måste alltså ha en kategori anställda soldater m.fl. som är deltidsanställda utanför GSS. Var är dessa redovisade?

    "Jag är hemvärnssoldat men på somrarna brukar jag hoppa in och gå högvakt som GSS/T".
    Hur fungerar detta?

    "Under det senaste året har jag varit anställd som GSS/T på tre olika förband. Den längsta tjänstgöringen var två månader".
    Hur fungerar detta? Helt klart, han är inte anställd som GSS/T, men som vad?
    Jag har fått otaliga beskrivningar på olika typer av anställningar som genomförts under kortare tid inom FM. De flesta kallas GSS/T men de har inget gemensamt med den typen av anställning.

    Vad är alla dessa anställningsformer och var redovisas de?

    SUCK!

    F.d. Teaterdirektören

    SvaraRadera
  11. Ursäkta att jag missat din kommentar.

    Om det är som du säger så bryter Försvarsmakten mot GSS-lagen som är mycket tydlig. En anställning som GSS ska omfatta minst sex år.

    Om myndigheten konsekvent ägnar sig åt lagbrott så är det något som JURS borde ta tag i ögonaböj! Fast chefsjuristen läser kanske inte bloggar...;)

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är ju under vilken rubrik man anställs om man får följande erbjudande.
      Annons från Haninge på dagens hemsida.

      "Stridsbåtspersonal (GSS/T)"

      "Varaktighet/Anställning
      Deltidsanställning/Tidvis tjänstgörande (GSS/T)
      Tillsvidare tidsbegränsad anställning med 4-8 års kontrakt, 6 månaders provanställning tillämpas.
      Lön
      Enligt avtal
      Grundlön mellan 18’800 – 23’750 beroende på befattning
      Uppsägningstid 1-2 månader".

      Texten "4-8 års kontrakt" gör att det absolut inte kan vara det som rubriken antyder, nämligen en GSS/T-tjänst. Kortaste anställningstid för GSS/T är sex år:-(

      Så frågan är vad det är för typ av tjänst de erbjuder och var redovisas dessa som redan är anställda på dessa villkor.

      Dessa och andra typer av hemmagjorda anställningar har erbjudits under flera år, så har inte JURS sett dem under den tiden kommer de nog inte att se dem i framtiden heller.
      Suck!

      F.d. Teaterdirektören.

      P.S. Eller är det så att FM i sin visdom medvetet erbjuder något som inte finns, eller kan finnas enligt lagen. En GSS/T anställning kortare än sex år och redan i annonsen talar om att man tänker bryta mot lagen;-)

      P.S.2 En annan "typ" av anställning från dagens hemsida.

      "Typ av anställning: Tidvis anställning (GSS/T), provanställning på 6 månader tillämpas
      Arbetsort: Revingehed".

      Rubriken är.
      "2 distriktssjuksköterskor på deltid till 72.Mekbat ".

      Radera