söndag 25 november 2012

En bloggares drivkrafter


Vad är det egentligen som driver oss försvarsbloggare att spendera tid på våra bloggar - tid både att skriva inlägg och att sedan försöka belysa de kommentarer som brukar ramla in?

För min egen del började det mest som ett sätt att fylla ett behov att försöka förklara ”hur det skulle vara”. Jag är en ordningsam egyptier som råkade bli perifert inblandad i den reformerade personalförsörjningen i ett ganska tidigt skede. Ganska tidigt stod det klart att det krävdes krafttag för att få ordning på nomenklaturen - detta eftersom många medarbetare inom Försvarsmakten inte hade hela bilden klart för sig.

Ett exempel på en inbyggd felaktighet var att våra GSS från början delades in i ”anställda GSS” och ”kontrakterade GSS”. Akronymerna var AGSS och KGSS. Det är säkert någon av mina läsare som minns detta.

Sedan konstaterade någon att detta inte var speciellt väl valda begrepp eftersom även de så kallade ”kontrakterade GSS” skulle vara anställda. Det var nog i samband med detta som de nuvarande akronymerna GSS/K och GSS/T föddes.

Som sagt, min första drivkraft var att utifrån min egen rudimentära kunskap försöka förmedla hur saker och ting förväntades hänga ihop. Det var en utmaning!

Så småningom fick jag också via mail från läsare uppslag till nya inlägg. Många av de inlägg som handlat om Försvarsmaktens strukturer kommer från idéer som jag fått utifrån. Jag tackar och bockar!

I det stora hela betraktar jag mig som en mycket lätt kopia av Wiseman, som trots allt är oändligt mycket mera påläst än vad jag är - dessutom inom ett bredare område. Respekt, Wiseman.

Om jag efter några år ska bedöma vad som varit det viktigaste och bästa (och kanske roligaste) jag totat ihop så skulle jag nog vilja framhålla följande.

  • Allt som jag skrivit om GSS/T och reservofficerare. Jag kan tyvärr inte säga att jag är mer optimistisk rörande dessa kategorier idag än för två år sedan - men det rör sig i alla fall kraftfullt just nu för de tidvis tjänstgörande. 
  • Inlägget om namn på krigsförband i allmänhet och manöverbataljonerna i synnerhet. Behovet av att fatta beslut i frågan verkar för övrigt akut eftersom Livgardet söker personal till ”Livgardets 7. bataljon” medan kamraterna på K 3 kallar samma krigsförband för något helt annat (förhoppningsvis det korrekta namnet: 31:a luftburna bataljonen).
  • Båda inläggen om kvaliteten på myndighetens platsannonser. Bottenmärket är tyvärr ännu inte nått.
  • Inlägget om samordning inom garnisonerna och ett slutligt lämnande av Axel Oxenstiernas organisation av armén. Jag är säker på att utvecklingen kommer att visa att inläggets huvudidé är rätt. Det behövs inte fyra kommendörer och en överste i Blekinge. 
  • Hela diskussionen ”om galonering” - det blev en lång tråd med högt tonläge.

Men det viktigaste inlägget jag skrivit var nog det om återinrättande av försvarsgrenarna. Jag är helt övertygad om att en sådan åtgärd i sig skulle leda till en kraftfullt förbättrad enkelhet och tydlighet. Låt armén ta huvudansvaret för underrättelsearenan, flygvapnet för ledningsarenan och marinen för logistikarenan. Det kan inte bli tokigare och otydligare än vad det är nu.  

GMY

Sinuhe

13 kommentarer:

  1. Angående personal reformen hade det för en utom stående varit intressant att se hur toppen har förändrats. Har man krympt antalet general/amiraler, överste/kommendör eller regera svåger politiken. Enligt SvD hade Sverige i början av 2011 191 st general eller överstar. Stämmer detta än? Har personal reformen bara använts nere i organisationen och inte i toppen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart har antalet generaler och överstar minskat - men kanske inte riktigt i den omfattning som hela organisationen minskat.

      Vad jag vet är den stora skevheten att antalet överstelöjtnanter och kommendörkaptener är oproportionellt stort.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  2. Jag vill lite modest påpeka att pyramiderna aldrig skulle ha tillkommit utan hårt slit av en och annan egyptier, framförallt de mer ordningsamma. Även om logistiken och tekniken kanske var de största nötterna att knäcka vid byggandet så kom nog inte personalfrågorna långt efter. Det blev ju heller inte så mycket mer byggt när personalen tröttnat på arbetsförhållandena och bestämt sig för att söka sina rötter.

    SvaraRadera
  3. Tack för en bra och läsvärd blogg! Jag följer den med utmärkt behållning sedan knappt ett år eller så tillbaka. Tyvärr har jag inte "läst ikapp" hela blogghistoriken, och därför är jag inte säker på exakt vilka inlägg du syftar på i "best of Sinuhe"-sammanställningen ovan. Jag vill gärna läsa dem, men skulle du kunna lägga in länkar till respektive inlägg? Tyvärr ser jag inte det som realistiskt att gå igenom hela ditt arkiv - även om det säkert vore läsvärt - på jakt efter dessa särskilda guldkorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tjänstemannen

      Tyvärr tror jag inte att jag har tid att leta rätt på de inlägg du efterlyser. det inlägg som handlade om benämningar på manöverbataljoner hette så, det minns jag.

      Hojta till om du kör fast - idag är tiden knapp här vid Nilen.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  4. Du har onekligen en poäng i en kontext där Försvarsmakten alltmer närmar sig en situation där allting är optimalt tokigt och otydligt. De kreativa individerna hos firman tycks ha insett att de är intagna på hospitalet och dragit de fulla konsekvenserna av sin insikt.

    För att fördriva tiden tävlar de just nu i grenen "skapande av mest vansinniga galenskap". Tävlingen syftar till att försöka överträffa Försvarsdepartementet.

    SvaraRadera
  5. Om galoneringen vet jag inte så mycket. Men att veta mer om personalreformen hade varit bra för alla i bussen, utom stående såklart.

    På hospitalet kan man sedan få vård av en sjuk sköterska.

    På bordet i hospitalets cafeteria finns en skylt: "Rök fritt"

    Tjingtjong

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var faktiskt helt medvetet som inlägget hette "Om galonering".Särskrivning är jag ganska allergisk mot.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  6. Bäste Egyptier, det finns en del kvar att göra. Här kommer ett alster från dagens hemsida från vår arbetsgivare. Ett litet inlägg angående personalbrist och hur man löser denna??

    ”Det krävs mycket personal till Högvakten, en resurs som Sveriges minsta regemente, A 9, inte har. Därför har man beslutat att nyttja det nya personalförsörjningssystemet med tidvis tjänstgörande soldater. Totalt 69 soldater deltar vid högvakten varav 15 tidvis anställda. Bara ett fåtal av soldaterna som deltar har gått högvakt tidigare, där de tidvis anställda är de med mest erfarenhet.”

    Det har väl blivit något konstigt med anställningsformen? Soldaterna är enligt texten tidvis anställda för tidvis tjänstgöring! Är detta verkligen sant?
    Jag ser upplägget på flera förband, där man tar in GSS/T för att gå vakt, högvakt, beredskap eller täcka upp för GSS/K som fått andra uppgifter.
    Var det verkligen meningen att GSS/T skulle användas som poolpersonal för att täcka upp vid ovanstående. Jag trodde deras tid/pengar skulle användas till att bilda krigsförband och inte till något som liknar Landstingens huggsexa i semestertider!

    Teaterdirektören.


    PS! De 383 reservofficerarna och 157 anställda officerarna vid regementet, räknas tydligen inte in i personalen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den sistnämnda personalen tillhör Dramatiska Riksteaterns hemliga personalpool GSS/H.

      Radera
    2. Jag orkar inte längre gå in och kommentera myndighetens platsannonser. Den röra som man kan se nu bådar oerhört illa inför införandet av den nya principen för intern personalrörlighet. Att en stor statlig myndighet ens kan tillåtas att publicera en sådan rappakalja som man gör idag gör mig mest ledsen.

      Sedan kanske det kan vara positivt att få utmärkelser avseende kampanjer, som skett i veckan. Några utmärkelser avseende utformning av platsannonser lär dock inte Försvarsmakten erhålla.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  7. Bra jobbat Sinuhe,,,din styrka i debatten är att du ibland kan svara emot alla de negativa krafter inom FM som inte vill hitta vägar framåt. Nyckel ordet som du har är konstruktiv kritik med synpunkter på förbättringspotentialen. Där är du en tungviktare jämfört med Wiseman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Som jag skrivit tidigare - hela målet med mitt bloggande är en bättre Försvarsmakt. Detsamma gäller de övriga egyptierna som jag samarbetar med i det som börjar bli en liten insatsstyrka - krigsförbandet 1. bloggtroppen är under formering!

      GMY

      Sinuhe

      Radera