I likhet med min värderade kollega Wiseman har jag just nu svart att få tiden att räcka till för att leverera något någorlunda läsvart varje vecka. Men den gode Wiseman sitter ju mitt i natten och skriver har jag sett!
Det är faktiskt också så att inom mitt fokusområde - personalförsörjning - händer det inte så mycket just nu. Det är lågsäsong. Nja, inte riktigt kanske - det pågår ju faktiskt ett arbete fokuserat på specialistofficerskategorin och ett annat arbete fokuserat på hela OR-kategorin (som inte alls är en kategori egentligen utan två). Det pågår också ett rätt spännande arbete kopplat till utvärdering av rekryteringen till GMU. De befarat lättrörliga individerna har hitintills visat sig vara ännu mera lättrörliga än vad vi trodde.
Försvarsmakten har lämnat in sina kommentarer till Personalförsörjningsutredningens betänkande. Jag tror att nu startar en ganska lång regeringsbehandling innan det kan komma en proposition. Det är ju faktiskt så att centrala delar av arbetsrätten ändras rätt rejält - detta genom en lag och inte genom kollektivavtal. Fram till dess saknas viktiga verktyg i lådan helt.
Jag har sett en del av den nya rekryteringskampanjen Välkommen till vår verklighet och är tyvärr inte så imponerad. Visst känns väl anslaget fortfarande väldigt grabbigt? De pressklipp som INFOS skickade ut idag innehöll också en del kommentarer om ovärdiga kopplingar till tillverkare av olika virtuella krigsspel. Man får väl hoppas att INFOS och alla deras analytiker verkligen vet exakt vad de gör. Med tanke på att rekrytering av kvinnor nu är en livsnödvändighet så ska det bli intressant att se i vilken utsträckning det täcka könet nappar.
Skicka inte NBG till Libyen. Jag föredrar i så fall en insats i Elfensbenskusten, som sakta glider närmare och närmare ett inbördeskrig. Den springande frågan är ju faktiskt om hela konceptet med EU:s stridsgrupper inte är moget för nedläggning. Med tanke på beslutsmekanismen inom EU känns det inte speciellt troligt att två stridsgrupper någonsin blir insatta. Det är få konflikter där 5 000 boots on the ground kan göra skillnad.
GMY
Sinuhe
"centrala delar av arbetsrätten ändras rätt rejält"
SvaraRaderaBlir "spännande" att se vad det innebär!
är jag fel ute om jag fördomsfullt antar att det blir mera "piska än morötter" för att få personal att lämna FM?
Officersyrket ger ju lite spännande dygnsrytmer och ibland befinner man sig i helt andra tidszoner. Ibland räcker inte tiden och då får det så vara.
SvaraRaderaPersonalförsörjningen är mycket oroande, speciellt om det verkligen är så som det skrivs i BU att man grundar beräkningarna på att kontinuerligt tjänstgörande i medeltal ska stanna 6 år i yrket. Det är mycket svårt att tro.
Anonym, nä det är inte så illa. Det som ändras är att Försvarsmakten sannolikt får författningsstöd för längre tidsbegränsade anställningar för GSS. Idag vilar hela anställningsformen på ett kollektivavtal, som kan sägas upp.
SvaraRaderaJag har inte sett något om piskor för att öka antalet som karriärväxlar ut, däremot en del skrivningar om att Försvarsmakten måste bli mycket bättre på att skapa entusiasm för karriärväxling som verktyg.
GMY
Sinuhe
Wiseman, jag tror tyvärr inte heller på sex år. Men det är nog så att både du och jag är för gamla för att att spekulera i hur 20-25-åringar funderar om sitt liv. För GSS/K finns det ju trots alltid möjligheten att jobba med löner, förmåner och kanske premier. För GSS/T är jag däremot mer oroad innerst inne.
SvaraRaderaGMY
Sinuhe
Correction.
SvaraRaderaNu har jag sett den nya reklamen MED LJUD och då insåg jag att det jag uppfattade som grabbigt faktiskt var gjort med glimten i ögat. Enligt min kloka fru riktigt bra gjort!
Varför har inte Sinuhe ljudet på när han kollar reklam dagtid? Jo för att hans jäkla jobbdator av någon anledning går över i tystläge när det ska spelas upp!
Godnatt!
GMY
Sinuhe
Kan säga som så: redan 4 år är en halv evighet i dagens samhälle.
SvaraRaderaMed de förutsättningar som nu gäller kanske man kan snitta 2-2,5 år. Kanske.
Den hårda sanningen är att vill man få folk att stanna alla 6 år ska det vara så bra förmåner att man får släpa ut dem.
Men vad skulle då dessa Fantastiska Förmåner (tm) kunna vara? Till skillnad från Det Stora Landet I Väster (som jag förstått ska vara någon slags absurd förebild för detta) kan vi inte erbjuda sjukförsäkring, för det har man ändå.
Ej heller betalda studier, för det finns CSN och studierna är f.ö. ändå gratis.
Yrket har inte heller den status som det har i USA, så den Fantastiska Förmån (tm) som finns kvar är väl då PENGAR.
Vilket man inte har. Speciellt inte som vanliga knegarjobb i Sverige är ganska så välbetalda (särskilt om man jämför med hur det är i USA!). Det är trots allt -relativ- attraktionskraft som gäller.
(I jämförelsen Sverige-USA blir slutsatsen att bra pröjs får de som har starka fackföreningar. Vad jag förstår har försvaret en mycket svag fackföreningsrepresentation, medan yrkessoldater och kontraktssoldater har inte ens har ett fack...)
En annan förmån vore att ha intressanta arbetsuppgifter, många övningar och ett klart och meningsfullt uppdrag. De två första kostar pengar.
Det sista kräver politiskt mod och klartänkthet, saker som visserligen inte kostar något, men som däremot kräver ett engagemang som varken verkar finnas hos svensk befolkning eller hos dess valda representanter...
Förklara för mig hur jag har fel.
Upandaway
SvaraRaderaNä du har absolut inte alls fel, jag tror jag har berört det tidigare på min blogg. Vårt svenska samhällssystem är så annorlunda mot både USA och Förenade Kungadömet att deras lösningar inte alls passar oss.
Om Försvarsmakten snabbt framstår som en jäkligt bra arbetsgivare ökar sannolikheten att GSS stannar längre. Det samma gäller om själva verksamheten är så kul att den i sig får soldaterna att stanna längre.
Slutligen finns ju "löne- och premielådan" att ta till och det är kanske där vi hamnar till slut.
GMY
Sinuhe
Upandaway: Själv är jag inte attraktiv för FM men det vore en rejäl morot för ungdomar att veta att FM i någon form (kompetenskonto eller liknande beteckning?)kan betala omkostnader för studier när "min" anställning slutar, CSN är inte så roligt som det verkar när räkningarna ska betalas. 3-4-5 år med heltidsstudier ger en saftig räkning i slutändan och inte alltid möjligheter till deltidsarbete under tiden. Fribelopp.... det räcker inte att leva på för den som har familj.
SvaraRaderaOm man inte tycker att förenta staternas eller förenade kungarikets system är bra kanske man kan titta på följande länder som OCKSÅ har heltidsanställda yrkessoldater; konungariket nederländerna, konungariket belgien, franska republiken, republiken italien, konungariket spanien, republiken rumänien, republiken polen, konungariket danmark, konungariket norge mfl mfl
SvaraRadera@Daniel
SvaraRaderaMin argumentation går att applicera på Europa också, -speciellt- i förhållande till USA där förhållandena för en yrkesarmé är ovanligt goda. Läs ex. följande...
jml.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=880413
... vilket är en jämförande analys av olika europeiska länders rekrytering. Mkt. intressant läsning. Något som är väl värt att notera är att Sverige inte på något sätt utgör något "best case" för om man vill få rekrytering och vidmakthållning av alla försvarets nivåer att fungera.
Om jag, utrustad endast med en kvart och en dator, kan hitta detta så förväntar jag mig att herrar och damer i HKV, FÖD och Departement kan hitta det med. Eller tycker man det är för jobbigt att läsa saker på engelska?
@Sinue
SvaraRadera"Slutligen finns ju "löne- och premielådan" att ta till och det är kanske där vi hamnar till slut."
En av slutsatserna från ovan citerade studie är att ekonomiska incitament utgör det primära motivationsverktyget, speciellt för skyttesoldater.
Annat är också viktigt, men sekundärt i förhållande till detta.
Men en sådan verklighetsbeskrivning kan man ju inte presentera för ansvarig general eller minister... Hur skulle det se ut?