måndag 28 mars 2011

Lundaspex samt insats i Medelhavet

Jag har fått några ebrev som artigt undrar om Sinuhe har avlidit, eller om han är ute på en ovanligt lång simtur i Nilen.

...eller som det sjungs i Lundaspexet Uarda:

Liten Moses, rar och söt
Mor din, hon var allt ett nöt
När hon i ett piltråg 
Sköt dig ut på Nil-våg.

Tyvärr är sanningen så enkel som att a) tiden inte riktigt räcker till just nu, b) övriga försvarsbloggare förefaller ha ett oändligt flöde av kreativitet och idéer samt c) personalförsörjningsaspekterna på en kommande internationell militär insats i Libyen är ointressanta.

Eller?

Faktum är egentligen det motsatta. Om det blir en insats i och runt Libyen blir det ju faktiskt ett gyllene tillfälle att testa både den internationella arbetsskyldigheten och de nya förutsättningarna i form av den avskaffade utlandsstyrkan. Det var ju faktiskt just för insatser liknande den som nu tornar upp sig som dessa ändringar gjordes. Utan ändringarna hade Försvarsmakten sannolikt haft mycket längre startsträcka (inte för all personal men för en hel del). Exakt hur lagen om utlandsstyrka i Försvarsmaktens hade påverkat en situation som den som just nu håller på att skapas är jag inte expert på - men jag har svårt att tro att någonting hade varit enklare.

Å andra sidan finns det en del arbete kvar. Utlandsavtalet gäller ju fortfarande, varför, om jag förstått det hela rätt, den personal som omgrupperar till Medelhavet kommer att få byta avtalsform hux flux. Detta kan vi bara komma runt den dag det nya arbetstidsavtalet är på plats - då börjar det likna något.

Nåja, nu blev det faktiskt en mikroblogg trots allt. Jag ska försöka skärpa mig framledes.

GMY

Sinuhe

7 kommentarer:

  1. Jag håller på och förbereder ett inlägg om Utlandsavtalets användning vid Tp-84 insatsen på Malta. Det var tydligen billigare att gå den vägen än att nyttja det normala arbetstidsavtalet på F7. Undrar om man får lika många frivilliga till nästa insats med Tp-84, eller om man i stället tar till tvångsmetoder? Lite hål i huvudet att förstöra den goda vilja att ställa upp som alltid har funnits hos transportflyget.

    SvaraRadera
  2. Sinuhe: Gräset är alltid grönare på andra sidan...

    SvaraRadera
  3. För vanliga tjänsteresenärer är det mycket bättre att Utlandsavtalet nyttjas än "hemma-avtalet" med vanlig arbetstid. Mycket bättre. Inte bara lön utan även försäkringarna täcker på ett bättre sätt den faktiskt insatsen.

    SvaraRadera
  4. Chefsingenjören

    Det ska bli intressant att läsa ditt inlägg. Jag funderar på om det faktiskt existerar ett val mellan att använda Utlandsavtalet eller inte? Jag trodde i min enfald att det inte gick att välja avtalstyp.

    Ska botanisera lite under dagen.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  5. Wiseman - ja visst är det så! Jag antar att till och med du ibland kan lida av lite idétorka....=)

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  6. Cynisk

    Ja annars hade väl inte ATO skrivit under Utlandsavtalet kan jag tänka mig. Det var bra att du nämnde försäkringsskyddet, det blir lätt så att man glömmer den aspekten.

    Många länder där Försvarsmakten finns numera är nog sådana att det skulle verka ologiskt att säga att arbetstagaren är på "tjänsteresa". Tjänsteresor företas iklädd m/48 till Skövde och Boden. Basta. Insatser bör inte göras som tjänsteresor kan jag tycka...

    Utan att kunna detaljerna med nya arbetstidsavtalet kan jag känna sympati med själva grundprincipen att ha ETT avtal som anger grunderna för all verksamhet i arbetsgivarens verksamhet, oavsett om verksamheten utövas i Eksjö eller i Djibouti.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  7. @ Sinuhe:
    Håller med, ett avtal måste täcka in hela spektrat av verksamheter som man i tjänsten är ålagd att delta i. Det är inte praktiskt möjligt att byta avtal bara för att man går från "produktion" till "insats". Gränsen mellan dessa är minst sagt flytande, åtminstone för flyg- och sjöstridskrafter.

    Ett nytt avtal behöver därför ta hänsyn till variationerna i, och täcka upp alla aspekter av verksamheten. Det vill säga alltifrån materialunderhåll och utbildning i hemmabas, via insatser i eller över Östersjön, internationella övningar i Nordnorge eller industristöd i London, till insatser utanför Libyen eller Dar es Salaam.

    En utmaning som det heter på militär nysvenska...

    / Commander

    SvaraRadera