söndag 18 mars 2012

Party på Livgardet

En myndighet som Försvarsmakten måste balansera mellan allmänhetens krav på öppenhet och de krav som generellt ställs på en myndighet avseende saklighet. Försvarsmakten har, i likhet med hela samhället, en mycket tydlig nedåtgående trend avseende språkbehandling. Detta gäller inte bara större dokument av typen budgetunderlag och årsredovisning, utan även en hel del av den information som publiceras på internet.

Ett speciellt område är platsannonser. Platsannonser borde enligt min mening följa en tydlig mall, innebärande att vissa delar av annonserna alltid ser likadana ut och har en gemensam profil. Alla platsannonser borde korrekturgranskas innan de läggs ut till allmänt beskådande.Så är tyvärr inte fallet.

Beträffande platsannonser tillämpar Försvarsmakten tyvärr till stor del ”herrarnas fria åkning”, med stora inslag av lokalt tillverkade textmassor.

Jag ska nu låta mina läsare ta del av det jag kallat ”party på Livgardet”. Jag har nämligen svårt att tro att nedanstående platsannons författats under nyktra omständigheter. 

Den fullständiga annonsen finns här: http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Lediga-jobb/

Bakgrunden är att ”Livgardet söker GSS/T”. Redan här måste man fundera om författaren överhuvud taget vet vad han eller hon pratar om - det finns idag inga individer benämnda GSS/T. Interimsavtalen är ju framtagna just för att under en övergångsperiod hantera det faktum att författningsstödet anländer två år efter det att personalförsörjnings-reformen sjösatts. ”Blivande GSS/T” vore den korrekta benämningen.

Längre ner i annonsen hittar man dock ett antal mindre lyckade skrivningar, framför allt om man ställer annonsen mot bakgrund att den återfinns på en myndighets officiella hemsida.

Livbataljon erbjuder nu dig en möjlighet att anmäla ditt intresse för en anställning som tidvis tjänstgörande soldater (GSS/T). 
=> En anställning som tidvis tjänstgörande soldater? En soldater? Singularis och pluralis? Livbataljon eller livbataljonen, dvs. bestämd form singularis?

Du kommer krigsplaceras hos oss och komma in på övingar och träning utöver din ordinarie civila verksamhet. 
=> Begreppet krigsplacering bör behandlas med omsorg. Jag är inte alls säker på att det egentligen är det korrekta begreppet som avses. Å andra sidan bör man fundera över att man ska komma in och tjänstgöra under ”övingar och träning”. Förutom att ordet ”övingar” är felstavat så borde det vara insatser som är det viktiga.

En stor del av personalen i krigsförbanden kommer om några år vara tidvis tjänstgörande. 
=> Fattas det inte ett ”att” någonstans?

Efter du skickat in din ansökan kommer vi kontakta dig och genomföra en förenklad telefonintervju för att kontrollera att vi erbjuder just det du söker. Därefter kommer du ingår i vårat informationsflöde där vi uppdaterar dig med info från förbandet. 
=> Nu vet jag inte längre om det är Microsoft som hjälpt till med formuleringarna. Den första meningen saknar ett antal viktiga ord och man har svårt att hålla sig för skratt när man läser den. Den andra meningen innehåller den felaktiga formen ”vårat”.


När registerkontrollen är godkännd kommer du kalls till fysiskatester, hälsokontroll samt en intervju. 

=> Man tar sig för pannan. Finns det ingen som kan stava på det förband som kallas Livgardet?

Insattsuppgift till sommaren 2012 och huvudsakliga arbetsuppgifter. 
=> Stavningskontroll, bäste livgardist, stavningskontroll...


Som anställd vid Livsbataljon kommer du som skyddsvakt bevaka de kungliga slotten och du är då Försvarsmaktens ansikte utåt. 
=> Det fattas ett ”att”, bäste livgardist. "Livsbataljonen"?

Vi söker dig som är fokuserad och uthållig i lösande av tilldelade uppgifter, duktig på att samarbeta med andra samt ser till att effektivt lösa problem för att kunna genomföra din uppgift. Eftersom du är vårt ansikte utåt är det viktigt att du har ett trevligt och tillmötesgående sätt. Du har demokratiska värderingar och tror på människors lika värde.
=> Ojdå, nu hände någonting. Detta är ju riktigt bra skrivet. Speciellt gillar jag den sista meningen!


Vi ställer följande krav
 • Genomförd GMU eller svensk värnplikt med godkända betyg.
 • God fysik (8.8 i beeptest motsvarar 3 km löpning på 15 min FM multitest 175p.
 • Lägst G i Ma, Eng, Sv, Sh från gymnasiet
 • Ej pälsdjurs allergiker
 • B körkort är meriterande.
=> ” 8.8 i beeptest motsvarar 3 km löpning på 15 min FM multitest 175p”? Om man är anställd av Försvarsmakten till vardags kan man möjligen förstå vad som avses med denna till synes krypterade mening. För en utomstående är meningen helt obegriplig. Det heter ”pälsdjursallergiker” och inte ”pälsdjurs allergiker”. Jämför med skillnaden mellan ”sjuk sköterska” och ”sjuksköterska”.

Snälla Försvarsmakten, börja agera som en seriös myndighet och se till att det ni skriver på ”eran hemsida” blir korrekturläst innan det publiceras!

GMY

Sinuhe

34 kommentarer:

 1. Antar att det är ok att värna det egna språket, men ve den som har synpunkter på svenskars hantering av främmande språk...
  hmm...
  Antar att kommunikation och språklig hantering inte tillhör området professionalism längre. En bisak snarare än huvudsak.

  Räkna med upprörda mothugg från alla som nu ser dig som en mobbande språkpolis. Det är nämligen synd om alla som har svårt med språket och fullständigt oschysst och orimligt att ställa högre krav på dem. Lika illa som att kritisera någon för sitt utseende eller lyte. Man ska bara kritisera sådant som är viktigt och som individen kan påverka. Eftersom majoriteten av svenskar idag verkar dela detta handikapp, så är du ute på tunn is...

  Själv instämmer jag fullständigt med ditt budskap! Jag är inte heller särskilt PK i detta avseende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min avsikt är absolut inte att klanka ner på den medarbetare som producerat underlaget för annonsen. Det jag vill peka på är att www.forsvarsmakten.se är en stor myndighets officiella web-plats - då får det överhuvud taget inte förekomma att platsannonser som den som producerats på Livgardet läggs ut.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 2. Trevligt att det finns fler språkfascister i FM. Det kanske är detta som är anledningen till att officersyrket akademiseras? Det är pinsamt många inom firman som inte kan skriva och som är för stolta för att be om hjälp för att lära sig.

  Visst finns det de som tycker att man fokuserar på fel saker om man rättar någon som skriver fel men jag kan ärligt talat säga att jag ganska omgående tappar förtroendet för en officer som inte kan uttrycka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skriv mindre - skriv rätt".

   Det finns i och för sig en tidsanda som innebär att det är "helt OK" att inte kunna skriva begriplig och korrekt svenska. Detta har ingenting alls med svensk eller utländsk bakgrund att göra. Det mest aktuella är särskrivnings-sjukan.

   Stark öl
   Lång hårig kvinna
   Sjuk sköterska
   Röntgen läkare

   Jag väntar bara på specialist officer.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
  2. Jag är inte helt säker på att svenskan blir bättre för att man anställer personer med akademiska poäng. Kan till och med bli värre. Ju mer man präntar in ett felaktigt sätt att hantera språket desto svårare blir det att rätta till. På den myndighet jag arbetar till vardags har våra nyanställda akademiker en svenska som på min tid hade gett underkänt i svenska på högstadiet.
   Att kunna hantera svenska språket verkar inte ingå i de kunskaper som efterfrågas hos vår akademiker.
   Själv hade jag problem att klara godkänt i svenska på gymnasiet men då fanns det fortfarande hjälp att få.
   Hoppas verkligen att våra politiker ser över svenska undervisningen i skolan så att eleverna lär sig att åtminstone hantera de mest basala delarna av vårt språk.

   Radera
  3. @ CS
   Orsaken till att vi tappar förtroendet för dyslektiker är att det finns ett samband mellan språk och logik. De som inte kan skriva begripligt kan inte heller tänka logiskt.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 3. Bäste Sinuhe !

  Tror inte alls detta är något "Olycksfall i arbetet" på LG.

  Jag tror det snarare är så att författarna av detta mästerliga litterära alster även är väl förtrogna med projektet "Öppen Dörr", och helt enkelt är på förkant genom att rikta rekryteringen mot rätt målgrupp - redan vid utformandet av platsannonsen !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Öppen Dörr, såvitt jag vet, handlar om att få fler in personer med utländsk bakgrund till GMU så tror jag inte att annonsinnehållet handlar om det. Rekryteringen till GSS/T riktar sig ju just nu mot personer som redan fullgjort antingen sin värnpliktstjänstgöring eller sin GMU.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 4. Jag har tyvärr mycket att lära för att skriva korrekt svenska men jag är inte heller tillsatt uppgiften att skriva på forsvarsmakten.se. Så jag håller fullständigt med dig! Det är lite att man "slår sig för pannan" när man läser det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bättre ån så här måste det bli. Jag tror tyvärr att Försvarsmakten blir till åtlöje av en så bedrövligt dålig kvalitet på hemsidan.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 5. "Insattsuppgift till sommaren 2012 och huvudsakliga arbetsuppgifter.
  Som anställd vid Livsbataljon ..."

  Livsbataljonen! - Underavdelning till ICA?

  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fasen, jag hade missat den felskrivningen.

   Tack för skarpa spanande ögon!

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 6. "Ja, bättre ån så här måste det bli." Heter det inte "bättre än"?
  De har nog fullt upp med tokna Gendercentrum(et).

  SvaraRadera
 7. Ja min gode Sinhue, man tror knappt detta är sant! Men jag är inte särskilt förvånad faktiskt, det blir bara värre och värre överallt inom FM och i synnerhet inom HR-träsket.

  Själv skulle jag för en tid sedan testa att söka en tjänst på FM hemsida "lediga jobb" och blev mycket förvånad hur extremt dåligt det fungerade.
  http://navyskipper.blogspot.se/2012/02/att-soka-lediga-jobb-i-forsvarsmakten.html

  Det ska bli intressant att se om den platsannons du hittade är korrigerad på måndag. Då får du åtminstone ett kvitto på att din blogg läses av livgardisterna på liv(s)bataljonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska bevaka myndighetens web-plats på måndag....

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 8. Inte bra av dig att lägga ut detta inlägg!

  Nu blir jag ju tvungen att sitta uppe framför datorn hela natten och vänta på att Mellblom skall svara...

  /SO ATS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr vet jag inte vem Mellblom är...?

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 9. Det här är bara ytterligare ett skrämmande exempel på att många inte längre bryr sig om att vårda språket. Man ser lika beklämmande exempel varje dag i dagspressen där artiklar uppenbarligen publiceras utan någon som helst korrekturläsning. Jag må kanske vara en av Försvarsmaktens mest notoriska "språkpoliser" men jag skäms faktiskt när jag ser sådant här på officiella informationsplatser.

  Att folk med utländsk bakgrund har svårigheter att skriva korrekt svenska har jag stor förståelse för och tolererar utan minsta tvekan, men för folk med svenskt påbrå sedan generationer som gör samma sak är toleranströskeln desto lägre. Den vanligaste ursäkten man får höra är att vederbörande är dyslektiker! Jag tycker det är märkligt att majoriteten av de yngre generationerna tycks ha fått den diagnosen, åtminstone enligt egen utsaga.

  Medan de med läs- och skrivsvårigheter förr bara ansågs vara obegåvade är dyslexi ett accepterat faktum i dagens moderna samhälle. För de som faktiskt lider av det måste det kännas som ett slag i ansiktet när uttrycket används som en förevändning av de som i själva verket bara är för lata för att ens anstränga sig när det kommer till att uttrycka sig i skrift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har ingenting med dyslexi att göra. Jag vill understryka att jag inte är kritisk mot författaren, utan mot den eller de som lägger ut sådana alster som denna platsannons utan att korrekturläsa. Detta duger helt enkelt inte.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 10. Chockerande! Efter de inledande skrattsalvorna tar allvaret vid och man undrar vad det är för en jubelidiot som har formulerat detta alster. Det lär väl uppmärksammas på måndag och därefter är en skärmdump enda vittnet. Men det är förstås för sent, skadan är redan skett.

  Kudos till SO ATS som gör en koppling till Mellblom. Det lär väl bli en hänvisning till Det Goda Samtalet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stagecoach

   Vem är denne Mellblom som alla skriver om?

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 11. http://www.blogger.com/comment.g?blogID=773562694667860616&postID=917248713970030364

  SvaraRadera
 12. Bra att du lyfter frågan om språkanvändning inom FM. Förutom att annonsen signalerar inkompetens inom Livgardet ger annonsen sken av att korrekt språkanvändning inte är relevant inom FM. Korrekt språkanvändning är faktiskt mycket viktigt inom FM; det är en vida skillnad mellan att "skydda" eller att "bevaka" ett objekt och hur hade det sett ut om vi använt olika språkbruk vid korrigering av indirekt eld?

  Tack igen för en bra artikel, språkbruket är viktigt.

  SvaraRadera
 13. Dessutom fungerar inte maillänken dit man skall rikta sitt (eventuella) intresse. "550 Host unknown".

  Fräck avslutning på lite krängande färd!

  Old School

  SvaraRadera
 14. Jag vill bara meddela att platsannonsen jag skrev om igår är borttagen. Låt oss hoppas att den återkommer i förbättrad version...;)

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 15. Kanske dags att ta fram Nomen F i pdf så att den blir mer tillgänglig? Tyvärr verkar det som att de flesta inom FM inte vet om att den ens finns...

  SvaraRadera
 16. Med tiden har jag lärt mig uppskatta och förstå våra ordspråk, som ofta är mycket gamla. (På väggarna i Skoklosters slott skrev man på 1600-talet in ordspråk på hela fem språk. De verkar ha varit gamla redan då).

  Vad sägs om följande apropå vårt språk, power point mm liknande:

  "Det dunkelt sagda, är ofta det dunkelt tänkta"

  MVH Göran Mellblom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den annons jag refererade till var mer än dunkelt skriven. Fast nu syns den inte längre...

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 17. Tyvärr återkommer samma fenomen i den nu pågående rekryteringskampanjen "Vem bryr sig?". Jag saknar ett "att" i texten om vilsegågna människor. Räcker det inte att kampanjen i sig är kryptisk?

  SvaraRadera
 18. Sinhue: Kan du inte göra ett inlägg om Försvarsmaktens nya reklamkampanj med försvunna personer i skogen?

  SvaraRadera
 19. Inför rekryteringen till GMU omgång 4/5 lovades det att begreppen "HEMVÄRN" , GMU" och "FÖRSVARSMAKTEN" skulle fusioneras i en massiv kampanj så att allmänheten blev varse om helheten. Vad fick vi? För litet, för kryptiskt, för sent.
  Att endast nyttja de sista veckorna av rekryteringsfönstret är väl att vara lite väl överoptimistisk. Slutresultatet? Tja, inte är jag optimistisk.

  SvaraRadera
 20. Som sagt, Livgardets platsannons är borta. Man kan undra om den gav önskat resultat.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 21. Går man in och kollar på Hemvärnets sida på mil.se så står det lite missvisande information där med.

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Hemvarnet/Om-Hemvarnet/Hemvarnets-organisation/

  Står både 30 000st och 22 000 soldater. Tidigare var det samma fel på flera ställen och jag mejlade dom angående det här. Dom fixade ett av felen men det finns fortfarande kvar som jag nu länkade. Känns inte helt seriöst...

  SvaraRadera