söndag 6 mars 2011

2014

Tänkbart scenario nyårsafton 2014...

ÖB satt i sin fåtölj med ett rejält glas champagne och rekapitulerade vad som hade hänt sedan han fick sin befattning. Åren hade helt klart inneburit en lång rad av ups and downs.

=====

"Det var ju själva fan att det här helikoptereländet aldrig kunde ta slut. Det helt katastrofala beslutet att köpa en helikopter som ingen annan nation beställt (hkp 14) hade övergått i ett otäckt svart hål när den i all hast inköpta kompletterande helikoptern (hkp 16) hade levererats så snabbt att personalförsörjningen av systemet inte alls hade hängt med. Ödets ironi hade dessutom plötsligt fått leveranserna av hkp 14 skjuta en oanad fart, för att till och med plötsligt ligga före planerna. Sverige föreföll översvämmas av splitternya helikoptrar.

Tyvärr översvämmades helikopterflottiljen inte alls av besättningar till alla dessa nya plattformar. Det visade sig att när de olika besluten om materielanskaffning hade tagits hade personalförsörjningsaspekterna överhuvud taget inte varit uppe till diskussion. Personal till besättningar antogs bara "finnas" men få hade några funderingar om hur alla dessa män och kvinnor skulle attraheras, rekryteras, utbildas och nyttjas.

Som tur var hade Allan Widman lyckats finna pensionerade helikopterpiloter och -tekniker, som mot en sanslöst hög ersättning åtog sig att faktiskt hålla hela den nya flottan igång intill dess att nya djärva män och kvinnor producerats.

Det var ju också själva fan att Visbyproblemen aldrig tog slut.

Trots alla löften om snar förbandssättning så var det alltid någon jäkla uppdatering av programvaran som skulle ske. Sverige hade sedan flera år alla fem Visbykorvetterna i något som officiellt benämndes drift, men tyvärr var deras operationella effekt nästan noll. Det hade varit ett klokt beslut han tog under år 2011 att åter göra alla fyra Göteborgkorvetterna fullt operationella igen. Visbykorvetterna gjorde sig bra vid Marinens Dag på Skeppsholmen men hade tyvärr varit en fullständig katastrof när Visby under 2012 fick möjlighet att delta i operation Atalanta. Trots en oerhört dyr extra uppdatering av programvaran hade de tekniska problemen varit av en sådan storlek att den enda korvetten mest hade legat i hamn. Som tur var fanns trotjänaren Carlskrona kvar och kunde med kort varsel skickas ner till Adenviken. Visby fick under tiden ligga i hamn och vara någon slags relästation för ledningssystemet.

Kunde det kanske vara så att Wasa också hade fel på programvaran? Var det därför hon sjönk?

Det mest spännande hade ju helt klart varit alla turer runt personalförsörjningen. Åren 2010 och 2011 hade inte alls varit bra. Antalet rekryter hade, efter en positiv inledning under år 2011, snabbt börjat dala under andra halvåret år 2011 och under år 2012. Märkligt nog hade sedan något hänt. Det började sprida sig i de kretsar där rekryterna skulle rekryteras att utbildningen faktiskt var riktigt bra. Facebook spelade en stor roll. Många rekryter vittnade om att första gången de hörde ordet värdegrund faktiskt var under sin utbildning i Försvarsmakten. Runt årsskiftet 2012 - 2013 hade det hela plötsligt svängt. Försvarsmakten översvämmades av ansökningar att få göra GMU. Vare sig personal- eller informationsstaberna kunde dock förklara vad som hänt. Ny programvara kanske?

Det mest fantastiska var dock den remarkabla utveckling som skett avseende tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän.

Det första steget som togs var när regeringen motvilligt beslöt att Försvarsmakten fick nyttja begreppet reservister i stället för det där otympliga begreppet med tidvis tjänstgöring. Försvarsministern hade till slut insett att det tidigare begreppet inte var säljande nog.

När det nya författningsstödet kom på plats under år 2012 hade det till allas förvåning snabbt visat sig att det fanns ett uppdämt intresse att bli anställd som reservist. Förmodligen påverkades hela systemet positivt av den snabba kinesiska ockupationen av Taiwan och det tysta ryska medgivandet. Näringslivet hade också snabbt gått ut och förklarat sig stöd till reservistsystemet. Den tydligaste fanföraren från näringslivet hade varit Marcus Wallenberg, som till ÖB:s förvåning visade sig vara reservofficer i Amfibiekåren.

Redan under 2014 hade Försvarsmakten fyllt de drygt 9 000 befattningarna för gruppbefäl, soldater och sjömän i reserven. Ett snabbt beslut att skapa redundans fick till följd att Sverige nu inte bara hade en komplett reservistorganisation, utan också att det under år 2018 kunde förmodas finnas två reservister per befattning. Detta borde borga för en betydligt mer stabil personalförsörjning. 

Ersättningssystemet för reservisterna hade däremot behövt ändras i grunden. De motiverade reservisterna var inte alls intresserade av att tjänstgöra i Försvarsmakten för 16 till 19 000 kr per månad. Det hade varit en besvärlig process att ta fram det nya ersättningssystemet, som främst baserades på extra pensionsinsättningar. Eftersom det offentliga pensionssystemet höll på att haverera hade den speciallösning som skapats för alla reservisterna blivit riktigt bra, utan att för den skull rasera ekonomin "

=====

ÖB log i mjugg, reste sig och gick för att hämta mer champagne.

Mvh

Sinuhe

13 kommentarer:

  1. Keep on dreaming ...
    /Anchor

    SvaraRadera
  2. Anchor, eftersom många läsare innerst inne verkar hoppas att hela reformen ska gå överstyr så måste det väl vara OK att någon kan drömma om motsatsen?

    Det är ju faktiskt så att ingen vet hur det ser ut på nyårsafton 2014.

    Mvh

    Sinuhe

    SvaraRadera
  3. Eh, vad ville du åtstadkomma med detta? Mycket ska man innan öronen trillar av.

    SvaraRadera
  4. Kul att någon inte hoppas att allt ska gå åt helvete!

    SvaraRadera
  5. @ Sinhue:
    Kul läsning - skönt med lite positiva tankar i bloggosfären. Att översvämmas av nya helikoptrar är en nåd att bara drömma om, även om besättningar inledningsvis saknas.

    Det blir aldrig så bra som man drömmer om, men sällan heller så dåligt som man fruktar.

    / Commander

    SvaraRadera
  6. @Sinuhe,
    visst ska man ha en i grunden positiv attityd. Bakgrunden för mitt lilla bittra inlägg är 25 års erfarenhet som YO.

    Blir det ens hälften så bra i verkligheten som i din förhoppning "2014" så hoppas jag kunna leverera en flaska Single Malt av bästa kvalité till dig på Nyårsdagen 2015.

    Mvh/Anchor

    SvaraRadera
  7. @Sinue

    "If you fail to prepare then you are preparing to fail".

    Jovisst ska man hoppas på det bästa, men den frågan jag ställer mig är denna:

    Med tanke på hur saker och ting gått hittills... Det förutseende vi visat, förtjänar vi att lyckas? Framgång och tur har de som är förberedda. Var/är vi förberedda...?

    När folk reduceras till att hålla tummarna för att allt ska gå bra, då är det något som inte stämmer.

    Din poäng är måhända att ingenting är perfekt, och att saker och ting kommer att bli tillräckligt bra. Detta är nu möjligtvis sant. Kanske är denna episod glömd om 10 år då saker och ting ordnade sig ändå.

    Men om det inte skulle bli så, och att vi plötsligt behöver ringa vårt nationella försäkringsbolag för att se över skyddet, ja då tror jag inte vi kommer vara redo för det.

    För övrigt är det talande hur kortsiktigt allt har blivit, ingen orkar längre lyfta blicken då man har fullt upp att förhindra hela kåken från att kollapsa.

    SvaraRadera
  8. @Sinuhe

    Hur kunde ÖB (du) missa JAS 39?


    Låt höra!

    SvaraRadera
  9. Anchor

    Faktum är att jag kände att jag ville skriva något lite annorlunda och så blev det som det blev. Även om jag självklart intensivt hoppas att allt ska gå bra med reformen är det klart att jag också innerst inne kan vara orolig ibland.

    Det jag vill framhålla är det kontinuerligt korrigerande förhållningssättet - vi måste skruva i maskineriet hela tiden (som jag skrev om pensionsrätten i min blogg). Men om vi är beredda att göra det så finns det faktiskt en chans att detta kan bli riktigt bra.

    Läs gärna om hur indelningsverket och den allmänna värnplikten infördes - inte tusan gick det på räls.

    Mvh

    Sinuhe

    SvaraRadera
  10. Upandaway

    Jag tror och hoppas att det faktiskt finns medarbetare som mycket aktivt följer vad som sker med reformen. Det faktum att Försvarsmakten nu är beredd att göra en jätteansträngning rörande attraktionskraften bådar faktiskt gott. Däremot kan jag bli lätt nervös när generalerna pratar om "attraktionsskapande aktiviteter". Attraktionskraft handlar framför allt om förhållningssätt, inte om aktiviteter.

    Det är lite därför jag tjatar om de stackars reservofficerarna. Om inte Försvarsmakten kan hantera dessa, i mångt och mycket mycket lojala försvarstillskyndare, anställda korrekt så ser det klart illa ut avseende GSS/T.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  11. Anonym

    Skälet är att jag helt enkelt kan för lite om flygstridskrafterna och JAS 39 Gripen.

    Tyvärr är det kanske så att Flygvapnets andel av våra samlade försvarspengar börjar bli oproportionerligt stor...kan jag tycka som skattebetalare. Tyvärr är jag för dåligt påläst i frågan och hänvisar till Wiseman och Chefsingenjören.

    Däremot har jag ju tidigare uttryckt viss kritik mot att vi lägger pengar på ubåtar och luftvärn.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  12. @Sinuhe

    Hur kan du kommentera helikopter så visionärt samtidigt som du kan "för lite om flygstridskrafterna"

    Låt höra!

    SvaraRadera
  13. Anonym..

    JAS 39 Gripen har alltid varit ett system som jag varit lite ljum inför, samtidigt som jag självklart kan vara väldigt stolt att detta flygplan faktiskt är utvecklat och producerat i Sverige.

    Som jag skrev tidigare har jag svårt att skriva något vettigt om JAS 39 i min blogg. Beträffande Visby-systemet känns det faktiskt lättare att ha en spontan åsikt.

    På 80-talet hade jag några närkontakter (på marken) med JA 37. Jag har fortfarande abstinens efter denna fullständigt enorma enmotoriga pojkdröm.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera