lördag 1 oktober 2011

Behov av korrektur både här och där

Som de flesta av mina läsare säkert uppmärksammat delades senaste numret av Försvarets Forum ut igår (åtminstone här i Stockholm). Jag bejakar verkligen att vår personaltidning kommer oftare. Den har också utvecklats till det bättre de senaste åren (även om jag känner viss tveksamhet till de träningstips som alltid är med - vore det inte bättre med bra tips om kost, exempelvis baserat på LCHF?).

När jag började läsa det senaste numret kunde jag inte låta blir att hoppa till när jag såg framsidan. Längst ned stod det nämligen "tidvis anställda soldater". Vad jag vet är det korrekta begreppet tidvis tjänstgörande soldater - hela idén med den av Personalförsörjningsutredningen föreslagna speciallagen är ju just att en GSS/T ska vara anställd över tiden men bara tjänstgöra (aktivera anställningen) ibland = tidvis.

Jag har sett att även försvarsministern på sin blogg ibland slirar lite med begreppen...

Det igår utdelade numret av Försvarets Forum är nästan ett temanummer om interimsavtalen och GSS/T. Mycket bra initiativ! Men då är det också extra viktigt att förklara ett komplext system så enkelt som möjligt samt använda rätt benämningar och begrepp. C FÖRBPROD är föredömligt pedagogisk i sina kommentarer.

Om man fortsätter att läsa Försvarets Forum så hittar man samma felaktiga uttryck på sidan 7 - "de tidvis anställda soldaterna".

Å andra sidan förekommer ett helt nytt begrepp på sidan 13: "de tillfälligt tjänstgörande soldaterna".

Det är tyvärr så att de begrepp som regeringen har bestämt att Försvarsmakten inte är speciellt säljande eller lätta att använda. Men - tesagt är tesagt! Fast jag vet att jag själv slirade lite när jag i mitt förra inlägg skrev att Lisa ville bli specialistofficer i reserven och att Kalle ville bli soldat i reserven. Riktigt så heter det ju egentligen inte. I Lisas fall var det nog ganska rätt men avseende Kalle var isen under Sinuhes fötter mycket tunn.

GMY

Sinuhe

11 kommentarer:

 1. Eftersom du, om än parentetiskt, är lite skeptisk till träningstipsen i Försvarets Forum, så vill jag anmäla motsatt uppfattning. Jag tycker att de flesta av de övningar som presenteras är utmärkta byggstenar i bra träningsprogram. Det som fattas är snarast att koppla ihop till mer sammanhängande pass, men det kan den hågade exempelvis göra via www.crossfit.com
  Sen vore det förstås inte fel med kostråd heller, LCHF är en bra ände att börja i.

  SvaraRadera
 2. Anders

  Träningstipsen är säkert mycket bra, jag är ledsen om jag uppfattades som skeptisk mot träning i allmänhet . Orsaken är egentligen att jag tror att kosten är ofta är initialt viktigare för välbefinnandet och stridsvärdet än bara träning. Kost är kilo men träning är gram...

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 3. @ Sinuhe

  Ännu en variant från en som förväntas veta och kunna!
  "Tidvisa interimskontrakt" kallas något av herr Hultqvist på Newsmill! (2011-09-30)

  Suck det här är inte lätt!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 4. Teaterdirektören

  Jag har nyss läst hans inlägg på Newsmill och hoppas få tid att kommentera det under dagen.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 5. Du kanske ska korrläsa din egen text innan du kastar sten i glashus.
  "Det är tyvärr så att de begrepp som regeringen har bestämt att Försvarsmakten inte är speciellt säljande eller lätta att använda."

  SvaraRadera
 6. Hej anonym

  Du har helt rätt, jag var slarvig. Sinuhe borde vara mer noggrann....;)

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 7. Sinuhe, jag skrev en sista fråga i "internationell utblick" som jag hoppas få svar på. Sen lovar jag att hålla mig i de nya inläggen så du slipper leta efter nya kommentarer =).

  SvaraRadera
 8. Fråga på du, bäste eller bästa CS!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 9. Läser idag på Armebloggen om de tidvis anställda soldaterna på Ing2!
  Börjar tro att det inte riktigt är klart hur detta ska gå till?
  Är det ingen skillnad på tidvis anställd och tidvis tjänstgörande längre???
  I var och vartannat uttalande och/eller dokument talas det om dessa soldater och vissa påstår till och med att de redan är anställda!

  Vi var på en genomgång under förra veckan där det redovisades att förbandet anställt hundratals GSS/T.
  Vid en fråga om hur anställningen fungerade rent praktiskt fick vi följande förklaring!
  "De är anställda som GSS/K men hemförlovade /tjänstlediga under större delen av tiden och får endast betalt för genomförd arbetstid"!

  Har även varit på på ett antal genomgångar hur förbanden lönesatt de anställda GSS/K soldaterna och kan rapportera att här råder hela havet stormar och herrarnas fria samtidigt.
  Verkar inte finnas vare sig strategi eller plan för hur detta ska hanteras ute på förbanden.
  Dessutom verkar man blanda statistik över inkomst och lön utan att redovisa vad man egentligen menar.
  Troende verkar mer och mer ta över från vetande i den här personalförsörjningsprocessen.
  Både inom FM och det politiska systemet verkar vi använda samma ord men med helt olika mening!

  Dubbelsuck!!

  Teaterdirektören.

  PS!Det verkar finnas anställda soldater som efter en veckas introduktion inte gjort annat än suttit i vakten eller liknande sedan dess!
  Jag kan förstå att de är billigare än ett vaktbolag men var det detta som var meningen med yrkessoldater??

  SvaraRadera