söndag 5 december 2010

SMS-debatten och dess fortsättning, del 2

Jag tar mig återigen friheten att skriva reflektioner på tidigare kommentarer i form av ett nytt inlägg - hoppas det är OK!

Commander, du har absolut en point i att vissa befattningar alltid kommer att innebära "för få individer för att hålla befattningen bemannad under längre tid". Jag tror dock inte att detta fenomen främst berör flottan. OM så är fallet kanske vi får fundera på att ha två besättningar per båt? Det redundansproblem du berör tror jag är betydligt större för hela systemet med kontraktsförband. Jag återkommer med ett längre inlägg om det inom kort.

J.K. Nilsson - tackar och bockar....;-). Kul att någon läser det man vill skriva om!

Apan innanför (varför kallar du det?) - jag tror du och jag delvis har samma grundinställning. Det är självklart i längden orimligt att en ny internationell militär insats ska föregås av förhandlingar med fackföreningarna om avtal och villkor, inköp av materiel, uppsättning av ad-hoc-förband med mera. Lite lättare kommer det att gå med det nya systemet!

Roger Klang - någon tyckte att min beskrivning av arbetsskyldighetens innebörd var bättre än Försvarsmaktens. Om det är så är det ju både smickrande och skrämmande! Jag tror du håller med om det orimliga i att 25 000 anställda villkorar, på olika sätt, sina ställningstaganden.

 "Ho" föreslår beredskapsförband - intressant idé men jag är ändå tveksam. Vad gör vi om ingen vill bemanna dem? Det danska exemplet skrämmer kanske lite. Jag stödjer faktiskt att våra ordinarie krigsförband ska kunna göra insatser. Jag inser också att antalet LMT, MOT, OMLT etc. i krigsförbanden är "rätt lågt". Men - huvudbyggstenarna kommer att finnas i alla fall!

Cynisk - jag tror vi är på samma linje!

Jag glädjer mig åt att ett nytt uttryck sett dagens ljus: INS-knodd! Någon sorts kusiner till PROD-knoddarna antar jag...;-)

Tyvärr mina vänner - detta var allt jag orkade med i kväll. Under helgen har jag följt en del mer fackmässiga bloggar och lärt mig lite mer om stödfartyg och helikoptrar. Någon blogg uttryckte en oro över att allt blir så jäkla komplicerat att sannolikheten att det ska fungera i en skarp situation blir näst intill noll. Jag delar absolut den grundsynen. I krig är bara det enkla möjligt är en maxim som jag tror står sig alldeles utmärkt.

Mvh//S

1 kommentar:

  1. Som förstagångsläsare av bloggen, verkar det finns en DDR mentalitet inom förvarsmakten. Endast en använder sin rätta identitet? J-K Nilsson. Uppenbarligen är läget så dåligt att man är rädd att förlora sin karriär om man inte håller med "regimen". Regimen verkar å andra sidan inte våga stå för sin " regim" offentligt......
    Peter Magnusson

    SvaraRadera