måndag 12 november 2012

Military Work

Det finns ett nytt företag som fokuserar på att hjälpa till att hantera de personalflöden in och ur Försvarsakten som kommer att uppstå i framtiden (och som även har funnits i flera hundra år för övrigt. Magnus Stenbock gick under det stora nordiska kriget över från att ha varit en uppskattad kårbefälhavare i Karl XII:s polska armé till att bli guvernör i Skåne).

Företaget heter Military Work i Sverige AB och har sin hemvist i Stockholm (www.militarywork.se).

Det har nog egentligen i flera år funnits ett behov av en mötesplats för all den personal som flödar in och ut ut Försvarsmakten. Men - nu är det så att ett flödesresonemang också måste bygga på en förståelse att det inte är onormalt att byta jobb. Hur många gånger har jag inte hört, när man frågat efter en gammal känd kollega, att ”hon har lääääämnat Försvarsmakten”. Vad ger ett sådant synsätt för signaler till en modern flexibel arbetsmarknad? Hon har inte alls ”lämnat Försvarsmakten” - hon har bytt jobb. De flesta svenskar byter jobb massor av gånger under sitt liv. Är det ett axiom att Försvarsmaktens arbetstagare skulle vara undantagna och hänvisade till en livslång karriär hos en enda arbetsgivare?

Jag vill inte på min blogg gärna reklam för ett företag som jag knappt känner till, men tycker ändå att det finns anledning att beröra några av de orsaker som kan finnas att inrätta en marknadsplats som denna.

Jag är faktiskt inte speciellt orolig att våra GSS/K inte ska kunna finna en vettig sysselsättning när deras längre tidsbegränsade anställningar löper ut. Vi måste ju på något sätt själva tro på att det är som vi säger: detta är ovanligt duktiga män och kvinnor som bör göra ett bra jobb hos vilken arbetsgivare som helst. De har god fysisk spänst. De är uttagna och testade på ett sätt som få andra svenska arbetstagare är.

Detsamma gäller yrkesofficerare. Av de officerskurser som startade sin utbildning till officer på 70-talet finns det oftast färre än hälften kvar nu när det lackar på pensionering. De som har bytt jobb är alltså en stor andel av varje kurs. Det finns kurser där ingen av de ursprungliga kadetterna återstår.

Men - trots allt tror jag att ett nischat företag av den typ som Military Work i Sverige AB står för kan göra en mycket god nytta på svensk arbetsmarknad - om inte annat för att vara ytterligare en kontaktpunkt mellan Försvarsmakten och alla civila arbetsgivare.

GMY

Sinuhe23 kommentarer:

 1. Ännu ett bemanningsföretag i mängden! Att outsourca personalavdelningar och andra stödresurser från kärnverksamheten är inte särskilt smart. Det betyder nämligen att den del av företagets vinst som stödresurserna tidigare bidragit med hamnar i ett annat företag - i värsta fall hos konkurrentföretaget.

  Personalen hos bemanningsföretag är dessutom oftast mindre kvalificerad och kompetent än den personal som ursprungligen utförde arbetet. Ett välkänt exempel på detta: På sjukhus brukar multiresistenta bakterier spridas av städpersonal inhyrd från bemanningsföretag.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
  Svar
  1. En solstråle i morgonmörkret.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
  2. @Flygsoldat Tror att tanken med Military Work i första hand är att skaffa personer med militär yrkeserfarenhet civila jobb. Inte att outsourca FMs personalavdelning. Dessutom tror jag inte FMs personalavdelning sysslar med att skaffa jobb åt fd anställda soldater och sjömän. Och med tanke på att det är FMs uttalade önskan att ingen soldat eller sjöman skall jobba kvar längre än typ 8 år så kan det väl inte vara fel om någon vill hjälpa till att se till att folk kan få jobb efter militär tjänst. Inte minst borde det vara viktigt för FMs egen rekrytering att folk vet att FM inte är en återvändsgränd. Eller har jag missat något?

   Radera
  3. @ Anonym 10:20
   Du har missat att Arbetsförmedlingen redan finns och att nästan ingen fått jobb genom dem. Jobb erhålls nämligen på basis av egna meriter - inte andras!

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 2. Som VD för Military Work var detta en mycket glädjande läsning. Jag är nyss hemkommen från ett möte med Norrbottens kompetensförsörjningsutskott i Luleå där jag presenterade den förändring som Försvarsmakten genomgår och vad Military Work kan addera i den nya miljön som växer fram. Norrbotten är en av många spännande regioner där Försvarsmakten, näringslivet och individen kan utvecklas tillsammans, en utveckling inom vilken Military Work vill vara en drivande part för att realisera gemensam nytta.
  Den som vill lära känna Military Work och vår verksamhet är mycket välkomna att kontakta mig enligt uppgifter nedan.

  MYA
  Mikael Karlsson
  VD Military Work
  0706525087
  mikael.karlsson@militarywork.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill passa på att klargöra att jag inte har några som helst band till detta företag. Jag råkade bara av en slump läsa en press-release och tyckte att detta verkade vara en intressant idé. Det tycker jag fortfarande.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 3. Folk byter jobb, men de byter inte yrke lika ofta. Det militära yrket gör att de som byter jobb i praktiken blir legosoldater i någon annans armé. Så jag håller inte med dig!

  Roger Klang

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta mig Roger men vilken verklighet lever du i? Tror du på fullt allvar att alla som byter jobb går till Blackwater? Jag känner minst ett dussin yrkesofficerare som bytt jobb - ingen har gått i den riktning du antyder.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
  2. Nej, jag menar att ska man byta jobb men inte yrke så blir man tvungen att bli legoknekt. Jag menar inte att FM-anställda blir legoknektar när de byter yrke.

   Roger

   Radera
  3. Jag tänkte väl, du brukar vara bra mycket klokare än så....;-)

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 4. Efter att följt länken och läst mer om Military Work på deras hemsida så kan jag finna att bland de fem personer som presenteras i företagets ledning finns endast begränsad egen erfarenhet av tjänstgöring i Försvarsmakten i allmänhet och internationellt i synnerhet.

  Min slutsats är att det är ännu några lycksökare som tror sig ha funnit en affärsidé som skall bli en mjölkko...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att du har en så positiv attityd, det verkar lovande. Självklart ska detta företag inte få chansen att göra något bra. Inga nyheter här inte.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
  2. Självklart skall de få en möjlighet att visa att jag har fel.

   Jag förbehåller mig dock rätten att vara skeptisk till detta och andra koncept som jag med min erfarenhet inte tror på. Jag uppfattar också Din avsnäsande och arroganta attityd som en signal att Du bara vill ha medhållande kommentarer på Din blogg och inte längre vill uppmuntra till debatt.

   Med den attityden kommer besökarantalet snabbt sjunka...

   Radera
  3. Om du tar dig tid och läser en del gamla inlägg så kan du lätt se att jag några gånger blivit fullkomligt nedsablad. Jag tar inte bort kommentarer som inte stämmer med vad jag vill se på min blogg (till skillnad från MSM). Jag förhandsmodererar inte heller.

   Om du uppfattat min attityd som "avsnäsande och arrogant" så ber jag självklart om ursäkt. Nyanserna faller ofta bort när man använder det skrivna ordet.

   Trots allt så kan man ju fundera på om ordet "lycksökare" är rätt epitet - tycker du verkligen det anonym?

   GMY

   Sinuhe

   Radera
  4. Som sagt - nyanserna faller lätt bort i det skrivna ordet.

   Ursäkten accepteras !

   Radera
  5. Civil meritvärdering har tidigare efterlysts. Vem är bättre på att hjälpa till med den än en som kan de civila kraven, men också sett det militära? Läs styrelsepresentationen lite bättre, så ser du att flera kommer från aktiva förbandsföreningar. Det är ur sådana kretsar de mest innovativa lösningar och förslag kommit för bl.a. veteran- och anhörigstöd, bostäder för soldater etc. Vilken internationell erfarenhet de har framgår inte.
   Det som krävs för att hjälpa militärer finna civila jobb är ju i första hand förståelse om den civila arbetsmarknaden och i andra hand insikt om det militära. Nej jag tror de är BÄTTRE skickade att göra det här än en nivå 3 som sätts att göra en ny utredning i karriären (ingen särskild i åtanke).

   @Roger Klang: läs in dig på företaget.
   @Anonym13 november 2012 13:15: dito. Det du anklagar dem för, finns det redan andra som gör.

   Radera
 5. @Roger Klang
  Nu överdriver du Roger Klang. Det finns många militära yrken om man är klokare än FM och tittar på vad officerare faktiskt har jobbat med utöver att utbilda och leda insatsförband. Den militära "kärnverksamheten" innehåller många professioner. Låt oss ta några exempel. Vi har t.ex. det militära behovet av fältnära underhåll för att öka taktisk tillgänglighet, stridsvärde och därför den upplevda numerären av stridskrafter i strid. Där finns många militära tekniker och annan underhållspersonal, som kan tänkas byta arbetsgivare för att till exempel syssla med sin profession på en högre systemnivå ett litet tag. Med "outsourcing" av underhållstjänster till civila företag så ökar möjligheten att växla arbetsgivare? (Man behöver inte gilla "outsourcing" för att konstatera att FM ändå verkar vilja gå den vägen). Många "truppofficerare" växlar inom FM mellan förbansverksamhet och stabstjänst, där vissa delar av stabstjänsten handlar om t.ex. materielförsörjning och att vara en kompetent kravställare mot/inom FMV och industri. Med dagens materielförsörjningsstrategi med off-the-shelf och regelverk kring konkurrensupphandlingar så ökar behovet av militärt kompetent personal från användardomänen som kravställare inom försvarsindustrins egenfinansierade utvecklingsverksamhet. (Annars blir det inga fältmässiga produkter som kan handlas från hyllan...) Det kan gärna vara en skärpt soldat likväl som en officer. Få ingenjörer har idag gjort lumpen. Gamla avdankade majorer tappar snart kontakten med verklighetens detaljer. Eftersom erfarenhet från användardomänen är färskvara så skadar det inte med personal som kan växeltjänstgöra. Också ett sätt att successivt läsa in civil kompetens varvat med on-the-job training? Tittar vi på insatsförband så finns det ett antal militära befattningar inom adminstration. Flygvapnet har piloter, meteorologer, civilingenjörer m.fl. Det finns många militära yrken som inte främst handlar om att vara soldaten i fält.

  @Anonym 06:02
  Jaha? Och varför är ledningens begränsade erfarenhet ett problem? Du antar att för att leda företaget enligt dess affärsidé så behöver man färsk erfarenhet från trupptjänst på roten likväl som i utlandstjänst? Det är väl inte ledningen som ska hyra ut sin kompetens till FM kärnverksamhet? De ska leda företaget. Där lär helt andra kompetenser behövas, och jag tvivlar starkt på att man inhämtar dem inom FM. Det ser vi många bevis på.

  FM skulle antagligen behöva fler chefer inom myndighetsledningen vars främsta kompetens INTE är att vara hos manskapet populära utbildningsledare som innan stabstjänst i HKV har lett utlandsförband med tuff och myndig framtoning. Att vara fältduglig betyder inte att man blir en bra VD, myndighetschef eller tjänsteman inom materielförsörjningen. Där krävs också andra kvaliteter än snus och grovt språk och det är nog inte brist på fältduglighet som är problemet du upplever med ledningen utan snarare bristen på den andra kompetensen.

  Dagens kommentarsskörd (denna inkluderad?) är en tydlig indikation på försvarsbloggandets förfall. SoldF.com, MÖP:ar, hemvärnsgubbar och konspirationsteoretiker har tagit över försvarsdebatten på bloggarna... FML och infostaben hade inte kunna sänka dem bättre själv. Ja, just det, det var ju Twitter som gällde nu. Där kan man läsa om bloggarnas interna fredagshumor. Intellektuell försvarsdebatt om 255 tecken inlägget. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd att du är anonym för jag skulle vilja omfamna dig för att du också verkar tycka att några skribenter här har varit mer än lovligt gnälliga.

   Det måste väl rimligen uppfattas som positivt att det startas ett företag med vällovliga ambitioner som kan påverka den militära k-personalens liv i positiv riktning.

   Jag uppfattar att nyheten tas emot på samma sätt so den föreslagna interna personalrörligheten - dvs. döm ut förändringen redan innan den kommit ut på banan.

   GMY

   Sinuhe

   Radera
 6. Är man en gnällspik bara för att man kan identifiera problem i förväg?

  I så fall skulle det behövas fler gnällspikar i verksamheten.

  SvaraRadera
 7. Det finns ju en del intressanta möjligheter i vår nya Försvarsmakt. En del, en hel del, går ju i samma riktning som hos stormakten USA. Som vanligt hakar vi på trenderna 10 år senare, när de vi följer börjar ändra riktning till det nya nya. Men, oaktat det, så borde vi alltså kunna lära en del genom att studera vår stora polare i väster. Vi kan ju låtsas som att vår Försvarsmakt existerar i en jämbördig omgivning också. Då kan man t.ex. se möjligheten att inte bara förmedla jobb i gränsytan mellan FM och civila intressenter. Man kan tänka sig att köra som bemanningsföretag också. En pool av soldater som kan hyras in och korttidsanställas vid behov. När de inte hyrs in av FM för insatser, så hyrs de ut till försvarsindustrin som försöks- och uppvisningstrupp. De håller sig ajour och jobbar med egen förbandsutveckling och vidmakthållande mellan jobb. Kan hyras som komplett förmåga på timmar. "Vi vill ha ett hjulburet kompani 400 h till Sudan för att bygga bro. Hämtas och lämnas i lämplig hamn/flygplats. Vad kostar det?". De kan hyras ut subventionerat till hemvärnet och om inga hemvärnsuppdrag finns, så kan de lånas ut gratis till Missing People. Säljer även grundläggande soldatutbildning och specialkurser till FM, t.ex. grundkurs prickskytt med ett antal påbyggnadskurser. Arrangerar konferenser och demonstrationsskjutningar. Hyr ut skjutfältstid. Hyr ut strategiskt transportflyg per timme. Som icke-statlig aktör, så kan nu tjänsterna exporteras dessutom och generera exportintäkter och handelsöverskott till Sverige. Möjligheterna är obegränsade! Eftersom verksamheten är privat, kommersiell och vinstdrivande med begränsad insyn så öppnas många möjligheter till genvägar. Företaget ansvarar själv för personalens säkerhet och kan t.ex. välja något som är billigare än FM säkerhetskrav och säkerhetsarbete. Staten behöver inte ta något ansvar och industrin är per definition ansvarslös, vilket frigör många miljarder i årliga utvecklings- och driftkostnader. Här finns outömliga möjligheter till besparingar åt skattebetalarna och vinst åt aktieägarna! Win-win! Det är bara att sätta igång!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det verkar som att detta initativ och affärside skulle kunna bli en viktig och användbar pusselbit i den nya personalförsörjningen.
  Jag förutspådde och önskade mig något liknande redan under vpltiden fast då till hjälp för rekrytering av utlandsstyrkan.

  Jag önskar att grabbarna möts av lite mer positiva vibbar ute i verkligheten än vad som framgår här på bloggen. Allt nytt är inte dåligt.
  FM behöver hjälp utifrån och detta verkar kunna fungera som en brygga mellan FM och det civila arbetslivet.

  Tanken är god och det finns väl inget som är så bra som goda tankar?
  Skall bli ett nöje att följa utvecklingen!


  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 9. Låt företaget oavsett ledning prova på affärsiden och därefter korrigera utifrån utfall-
  Finns som nämnts innan ett antal försvarsbloggare som representerar den gamla modellen inom FM och där en av de viktigaste karaktärerna är trygghetsnarkomani och stockkonservatism.

  Ett antal av dessa nej sägare skulle ej klara många minuter i det civila och tyvärr så är deras insatser inom den nya FM försvårande nu när när det krävs nya egenskaper inom tex rekrytering

  SvaraRadera
 10. Det är bra att du tar upp förhållningssätt och synsätt på hur att byta jobb från FM till annan verksamhet oavsett grad.

  GSSK utvecklas och förändras och kompetensutvecklas för att så småningom kunna ta annan anställning. Alla officerare i dagens FM förstår tyvärr ej hur att delegera och utveckla individer. Ett typiskt exempel är resonemanget om PRIO där vissa ej ens kan förstå att soldater kan fylla i egen arbetstid, semester reseräkningar etc...Svenska soldater kan ta ansvar vill ta ansvar och kan ubildas för dylika ting,,,,proppen är sällan soldaten utan oftast officerare som ej förstått att yrket har utvecklats.

  Om vi tar exemplet med att så småningom byta jobb så kommer GSSK att vara välutbildad arbetskraft med en helhetssyn som vida överstiger många andra. Fokusera ej enbart på kompetens höjande utbildnmingar utan låt tex GSSK växa inom raden för ordinarie verksamhet. En sådan "resa" på 6-8 år eller längre överstigar vida kortare kurser som det ofta populistiskt skriks om..

  SvaraRadera