söndag 18 november 2012

Party på Livgardet - men inte bara där

Den bedrövliga ordningen på Försvarsmaktens rekryteringssidor fortsätter. Jag hade faktiskt trott efter mitt senaste inlägg i frågan (”Party på Livgardet”) att någon skulle känna sitt ansvar och höja kvaliteten på en statlig myndighets hemsida till en acceptabel nivå. 

Så har det inte blivit.

Låt mig börja med att citera lite från det litterära mästerverk som på hemsidan benämns:

Vill du göra skillnad? 7. Bataljon rekryterar tidvis tjänstgörande gruppchefer och soldater
Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50000 medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. Försvarsmaktens unika förmåga är den väpnade striden och med den Sveriges yttersta säkerhetspolitiska instrument. Ytterst är Försvarsmaktens uppgift att värna demokrati och mänskliga rättigheter. Hos oss kan du göra skillnad. Försvarsmakten eftersträvar mångfald eftersom det berikar vår verksamhet. 

I Försvarsmakten finns en värdegrund där såväl professionell utveckling som personlig hälsa lyfts fram. Försvarsmakten erbjuder många interna karriärmöjligheter, friskvårdsmöjligheter och en rimlig balans mellan arbete, privat- och familjeliv.

Livgardet är ett av Sveriges största militära regementen med anor sedan 1521. Det är en växande och modern arbetsgivare med många spännande och utmanande yrken. Mest känt är regementet kanske för de blåklädda soldater som bevakar de kungliga slotten. Men Livgardet svarar även för utbildning och träning av militär och civil personal som åker på internationella uppdrag samt all militärpolisverksamhet. Utöver detta tränar och utbildar vi hemvärnssoldater, försvarsmusiker och tjänstehundar. 13. Säkerhetsbataljon arbetar nationellt och internationellt mot säkerhetshot och terrorism och 7. Manöverbataljon är inriktad på strid i bebyggelse och markstrid.

För det första finns det inget krigsförband som heter ”7. bataljon”. Försvarsmaktens krigsförband heter det som är beslutat i FM ArbO (FFS 2012:1). Senast jag kollade fanns det inget krigsförband som benämndes ”7. bataljon”, inte heller ”7. Manöverbataljon”. Det heter ”gruppbefäl” och inte ”gruppchefer”.

Mera kommer senare:

”7. Bataljon är ett av arméns insatsförband som arbetar nationellt och internationellt. Förbandet utbildas och övas i fredsbevarande och fredsframtvingande verksamhet och skall vara berett att lösa internationella uppdrag med en omfattning som beslutas av riksdag och regering. Förbandet är i dagsläget delat med K3 Livregementets husarer.”

Nja, det är ju nästan rätt, men det finns faktiskt inget som heter ”insatsförband”. Enligt mitt rättesnöre (FM ArbO) finns det krigsförband och hemvärnsförband. Men OK - detta var inte så allvarligt egentligen. Däremot borde 7. bataljonen omnämnas i bestämd form.

Nu bli det värre.

”7. Bataljon tar nu nästa steg i rekryteringen och söker därför fler tidvis tjänstgörande soldater till våra olika enheter.
Vi erbjuder inte en heltidsanställning utan en möjlighet att få tjänstgöra under perioder på förbandet. Under den perioden man tjänstgör så anställs man. Förbandet kommer tillsammans med den enskilde upprätta en tjänstgöringsplan som beskriver när det är tänkt att man tjänstgör.”

Nu blev det alldeles fel. Hela konstruktionen med GSS/T (för det är väl det som avses?) är just att man är anställd även när man inte tjänstgör. Senast jag kollade lagtexten så stod det i alla fall så.

Vill DU göra skillnad?
Vi söker soldater med erfarenhet från värnplikt och internationell tjänst inom alla tjänstegrenar, från skyttesoldat till gruppchef såväl på skyttekompani som i logistikfunktion. Tjänsten är tänkt att kombineras med civila studier eller arbete och man anställs bara under den tid man tjänstgör på förbandet eller i insats som avtalet ser ut idag.
Vi erbjuder ett arbete i mycket varierande miljöer. Eftersom enheten är under uppbyggnad så är arbetssituationen dynamisk och utmanande, möjlighet till inflytande finns.”

Nej, man anställs inte alls bara när man tjänstgör. Och vad är det för ”avtal” som Livgardet refererar till?

”Utbildning och kompetens
För att arbeta hos oss krävs att du har:
Genomförd svensk värnplikt med godkända betyg (eventuellt GMU)
God fysik (Vid de fysiska testerna krävs ett resultat på minst 9.11 på beeptestet vilket motsv 3 km löpning på 14 min samt ett godkänt multitest styrka upptill 175 poäng)
Simkunnig
Det är meriterande om du har genomfört militär internationell tjänstgöring samt om du har flera körkort än för personbil. Talar du flera språk, har mycket god fysik och/eller har genomfört din militära grundutbildning vid Livgardet gärna på en skyttegrupp med erfarenhet av strid i bebyggelse är det meriterande.”

Jag orkar inte ge mig in fullt ut angående språkbruket, men visst är det väl så att om man har behörighet att köra både personbil och lastbil så får man flera behörigheter i samma körkort och inte ”flera körkort än för personbil”? För övrigt fattas det lite skiljetecken här och där men jag orkar inte peka på alla.

”Vem är du?
Du är en lagspelare som gillar utmaningen att ständigt sträva efter att bli bättre på just ditt specifika område. Vidare gillar du även tanken att du verkar för att andra skall kunna lösa sina uppgifter. Du är flexibel och har lätt för att bemöta andra människor. Stresstålighet, envishet, "vinnarskalle" och lagspelare kännetecknar dig som person. ”

Nu hände det något - detta avsnitt gillar jag skarpt. Bra skrivet, Livgardet.

Tyvärr är inte Livgardet ensamma om att lägga ut platsannonser utan kvalitetskontroll. Här kommer lite liknande material från ett annat förband i Stockholmstrakten. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som kustjägare eller attackdykare utgör du en mycket viktig del i ett av Sveriges främsta elitförband. Vilken din roll kommer att bli i förbandet avgörs efter din provanställning. Det finns det flera olika typer av befattningar som kan bli din specialitet, exempelvissignalist, sjukvårdare, prickskytt, förhörsledare mm. Gemensamt för alla kustjägar och attackdykartjänster är en omfattande spanings och stridsutbildning där du bl.a. lär dig hantera kamerasystem, olika vapensystem, samt olika metoder för att lösa förbandets uppgifter. Arbetet på kustjägarkompaniet omfattar insatser både nationellt och internationellt och däremellan övning och träning för att förbandet ska kunna lösa tilldelade uppgifter.”

Hej och hå men visst fattas det lite luft ibland mellan orden? ”Exempelvissignalist”? Vad är det?

”Meriterande kvalifikationer:
Utlandstjänst med goda betyg
Militärakompetenser/utbildningar relevanta mot sökt befattning
Förarbevis fordon
Språkkompetenser
Genomförd gymnasieutbildning med godkända betyg
Körkort
Utbildad kustjägare”

Jag tycker inte att en statlig platsannons ska innehålla så dålig svenska som denna gör.

Jag vet att jag är en gammal sur egyptier som ofta skriver obegripligt tråkigt och gnälligt - men om en statlig myndighet ska vara professionell i sin rekrytering via platsannonser så vill det faktiskt till ett markant kvalitetslyft. Jag blir orolig när jag tänker på att antalet platsannonser i och med den nya principen för intern personalrörlighet kommer att mångdubblas. Det här duger inte, helt enkelt.

GMY

Sinuhe

18 kommentarer:

 1. Språket är ju bland det bedrövligaste jag sett. Deprimerande. Men det finns fler konstigheter. Till exempel: varför är det meriterande att ha genomfört sin grundutbildning på just Livgardet? Varför är det inte meriterande att ha genomfört sin militära grudutbildning nån annanstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att man är bekant med förbandet. Om jag söker jobb på SKF så är det mera meriterande att ha gjort min lärlingsutbildning där än på VOLVO.....

   Radera
 2. Sitter och vrider mig under vånda. Det är inte utan tanken kommer att erbjuda sina tjänster i korrekturläsning.

  Men det mest oroväckande är den bristande förståelsen för villkoren som röjs genom att inte se dem som fast anställda. Liksom att tro GU/GMU just på Livgardet skulle kunna hävdas vara mer kvalificerande i en diskrimineringsanmälan.

  SvaraRadera
 3. Vad gäller diskriminering så säger ju lagen att beslut om anställning med stöd av lagen inte kan överklagas. Jag undrar om detta gäller även om arbetsgivaren ensidigt favoriserar sökanden som har någon typ av bakgrund från Livgardet?

  SvaraRadera
 4. Har man inget roligt för sig så rekommenderar jag en halvtimme på ReachMee. Man kan få många skratt kan jag garantera.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under rubriken jobb till redan anställda finns följande annons.
   Säkerhetssoldater GSS/K till 131.Säkerhetsskvdron

   Denna ”skvdron” ingår i den obestämda 13 säkerhetsbataljon som är ett ”insatsförband”.
   ” Förbandet utbildas och övas i fredsbevarande och fredsframtvingande verksamhet och skall vara berett att lösa internationella uppdrag i omfattning som beslutas av riksdag och regering. Vi löser med hög beredskap uppgifter kopplat mot de 5 generiska säkerhetshoten: kriminalitet, subversion, underrättelseverksamhet, sabotage och terrorism.”

   Under samma rubrik för redan anställda söker man även soldater ”som GSS/T vid bataljonens samtliga tidvisa soldatbefattningar.”

   Även i denna annons är det bra att ha flera körkort!

   Jag skall för tydlighetens skull säga att ”Gardet” inte på något vis är utmärkande sämre än flera andra aktörer på den militära annonsmarknaden.

   Men jag kan ju undra hur man tror att de mediokra alstren ska uppfattas av eventuella sökande?
   Jag tycker att man redan innan de sökande ens har mött FM så börjar trovärdigheten att naggas i kanten. Man gör utfästelser som man omöjligt kan hålla därför att formerna för anställning, arbete och annat inte finns i verkligheten.
   Någon måste redan vid första mötet stå och förklara att en del av det som stod i annonsen inte stämmer med verkligheten. Trovärdighet!!!

   Dessa underliga annonser tillsammans med uttalade om ”ett försvar i balans” som ena stunden lämnar tillbaka pengar och andra stunden är tvungen till att låna till ett datasystem som haltar är inte bra.
   Dessutom förstår jag inte den interrekrytering som görs under rubriken jobb för redan anställda på FMs hemsida. Vad är vitsen med att internrekrytera GSS/T och GSS/K?

   Någon form av ” gammaldags adjutant” sökes vid K3 med följande arbetsbeskrivning.
   ” Som stabsassistent/administratör på skvadronen kommer du att jobba med administrativa uppgifter av varierande karaktär. Du kommer att agera som konsultativt stöd till skvadronchefen och övriga chefer avseende ex. personaltjänst, lönesystem, resebeställningar, inköp och bokningar. Utöver att stödja cheferna vid skvadronen kommer du även att ansvara för posthantering, arkivering och protokollföring etc.”

   Vilka krav har man då satt på den ”militära konsultbefattningen”?
   Bland annat detta!

   ” Vi söker dig som är serviceinriktad, engagerad och kommunikativ och som trivs med administrativa uppgifter. Vidare är du organiserad och strukturerad samt har god datakunskap med erfarenhet av att jobba i office. Erfarenhet från militär verksamhet är meriterande.”

   Vad är detta för en typ av anställning där man skall vara ” konsultativt stöd till skvadronchefen och övriga chefer avseende ex. personaltjänst, lönesystem, resebeställningar, inköp och bokningar.”
   Betänk att erfarenhet från militär verksamhet endast är meriterande och inget krav för denna konsulttjänst!

   ”Anställningsvillkor
   Anställningen sker utifrån lagen om vissa försvarsmaktsanställningar. Detta innebär att du börjar anställningen med en sex månaders provanställning med sikte på en anställning som inledningsvis är sex år. Totalt kan anställningen uppgå till 12 år. Anställningen innebär heltidstjänstgöring.”

   Det framgår även att man får månadslön!

   Tyvärr Sinuhe, det kunde ha varit en "rolig halvtimme" men tyvärr så fastnar skrattet ofta i halsen när jag läser dessa bedrövliga sidor.
   Föredrar nog den icke så genderriktiga tidningen "en rolig halvtimma"(sent sextiotal)framför dessa bedrövelser.

   Suck!

   Teaterdirektören.

   Radera
 5. Amatörmässigt är bara förnamnet. Rekryteringssidornas innehåll tycks inte bara avspegla kunskapsnivån - utan också intelligensnivån - hos Försvarsmaktens rekryteringspersonal. De som har kämpat 3 år för att ta sig igenom varje årsklass kan nog inte bättre...

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 6. Det påstås att "Livgardet är ett av Sveriges största militära regementen med anor sedan 1521." Skribenten verkar vara orolig för att Livgardet kan sammanblandas med Frälsningsarmén, som även den är organiserad i regementen. Måhända är det ordklyveri, men Livgardet beskrivs faktiskt lite väl smågulligt. Jag föredrar att veta vilka krav den militära verkligheten ställer.

  Jo, huvva

  SvaraRadera
 7. Lite som "backa bakåt" eller "civil åklagare" då...

  :-)

  SvaraRadera
 8. Vem behöver grammatik när man har tradition?

  SvaraRadera
 9. Trodde att problemet var volymen på rekryteringen och inte exakta ordalydelser eller avstavningar. Vill ni ta in fler konsulter eller vad är förslaget från drevet idag?

  SvaraRadera
 10. GSSK som är intresserade av att sluta sin tjänstgöring vill ha info om GSST och vill ha något sökbart. Detta kan vara vid andra geografiska orter än var de nu tjänstgör. Detsamma gäller avseende GSSK som vill byta tjänstgöringsort därav spårbarheten med att FM internrekryterar.

  SvaraRadera
 11. Jag skulle vilja passa på att ge alla de som skriver dessa rekryteringsannonser en eloge. Utan ert engagemang och pliktkänsla hade Försvarsmakten inte fungerat. Och inga platsannonser blivit skrivna överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det finns superproffs inom Försvarsmakten - se Press/Presskontakter på försvarets hemsida!

   Uppmaningen lyder: "Ta i första hand kontakt med en pressansvarig person på det förband som är aktuellt för ditt ärende."

   Det är inget märkvärdigt med att ta initiativ för att använda de resurser som finns i organisationen. Så fungerar det i alla statliga verk.

   Knektarna använder fabrikstillverkad och kontrollerad ammunition. De handladdar väl inte ammunitionen till sina vapen! Det förhåller sig på motsvarande sätt med organisationens kommunikation till allmänheten. Försvaret är en professionell organisation och det måste framgå även på hemsidan!

   Jo, huvva

   Radera
  2. Räkne exempel....10 förband, skolor och centra med 2 personer som stödjer skrivandet av platsannonser.

   Sparka dessa och vi blir av med minst 20 officerare och anställ civila akademiker istället?

   Konsekvens,,,perfekta platsannonser men ingen kan svara i telefonen när man ringer och frågar om vad jobbet innebär.

   Radera
 12. Nåja, även andra kan:
  "Försvarsmakten ska överväga möjligheter att minska kostnader genom att:
  ...
  - utöka andelen tidvis tjänstgörande soldater, officerare och civila"
  (http://www.forsvarsmakten.se/upload/Regeringsbeslut%207.pdf)

  Sen när har vi tidvis tjänstgörande civila?

  (Och nej, man avser inte konsulter, de ska minskas enligt en senare strecksats samma dokument.) Det finns iallafall inte reglerat i Lag 2012:332.

  SvaraRadera
 13. Det vore faktiskt inte dumt med några positiva exempel också, för det måste väl rimligen finnas?

  //FV-sergeanten

  SvaraRadera