lördag 3 januari 2015

Funderingar

Som några läsare har noterat gick bloggen in i ett oannonserat viloläge i slutet av år 2013. Detta hade många orsaker som jag inte vill gå in på just nu. Detta skedde i ett läge där bloggen bland annat av Expressen bedömts vara en av Sveriges 10 viktigaste försvarsbloggar.

Frågan är om det fortfarande finns existensberättigande för en blogg som främst fokuserar på den reformerade personalförsörjningen och hur den kan och bör tillämpas inom Försvarsmakten. I och för sig är det ju så att just personalförsörjningen fortfarande lyfts fram som den enskilt viktigaste och svåraste frågan, men detta faktum kan möjligen nu utkonkurreras av en mer allmän desperation om Försvarsmaktens bristande försörjning med ekonomiska medel, en enorm "materielskuld" och ett otal andra negativa faktorer.

Bloggens inriktning är ju främst att försöka lämna ett blygsamt bidrag till olika aspekter på Försvarsmaktens personalförsörjning och det kanske är så att detta inte längre upplevs som intressant i "bloggosfären".

Vi drar ett streck där. Finns det behov och önskemål att bloggen startas igen så är vi beredda!

GMY

Sinuhe

15 kommentarer:

 1. Vad väntar du på, i tider då debatten allt oftare leder in på nostalgiskt tillbakablickande och drömmar om återupptagen militär grundutbildning av totalförsvarspliktiga, då behövs sakkunskapen.
  /Johan

  SvaraRadera
 2. Upplyftande att Sinuhe är ihågkommen! Jag väljer att ta till mig några synpunkter till innan pennorna börjar glöda!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 3. För övrigt är planen att just beröra pliktlagen i det första "nya" inlägget - både med bäring på den återinförda plikten att delta i repetitionsutbildning och allmänt om den lagens giltighet.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 4. Så länge vi har politiker som säger att "Europa är säkrare än på länge" och får svar från våra generaler och amiraler att "vi har världens modernaste flotta" och att "flygvapnet är bättre än någonsin", så behövs alla former av sanningssägande bloggar.

  /Hans A

  Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Hade du inte frågat, så hade svaret blivit jakande.

  SvaraRadera
 6. Det är klart att din blogg behövs. Många har lätt att ta till sig prat om pengar o prylar, men personal är svårare. Du som begriper detta och vågar ha synpunkter är behövd. Du har saknats. Personalen är inte bara FM viktigaste resurs. Det är personalen som är FM.

  SvaraRadera
 7. Hmm... kan man ana ett nyårslöfte:-)

  Härligt att du är tillbaka. Du behövs i virrvarret som en ledstjärna för oss förvirrade.

  Dessvärre är det samma typ av kaos fortfarande så det finns att ta tag i.

  Välkommen tillbaka och en god fortsättning på det nya året.

  F.d. Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 8. OK alla, då är det dags att börja skriva!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 9. Din blogg behövs definitivt som ett forum för att utveckla personal och utbildningssystemet!
  Jag anser att ett så användbart utbildningssystem som vi har nu har nu för Marinens del vi inte haft på mina 26 år i bolaget men att det behövs putsas lite i kanterna.
  När det gäller personalförsörjningen ser jag två utmaningar inom Marinen som det behövs arbetas vidare med nämligen försörjningen av OF-tekniker inom Marinen samt utnyttjandet av T-personal.

  GMY
  Håkan Lindberg

  SvaraRadera
 10. Slår, återigen, ett slag för att jag gärna skulle vilja se ett inlägg om officersutbildningen. Jag är övertygad om att FM där har en av sina största utmaningar, där vi på grund av rekryteringsproblem och bristande kvalité på de sökande riskerar en urvattnad officerskår i framtiden. Tror personligen att akademiseringen är rätt väg att gå men det får inte bli på bekostnad av förmågan att föra trupp under krävande förhållanden. Tycker att det ibland glöms bort i debatten, att officerens uppgift i första hand fortfarande är att föra befäl i krig och inte administrera resor. Utbildningen bör också vara upplagd därefter, oavsett vad diverse managementmänniskor tycker...
  /L.O

  SvaraRadera
 11. En reformering av personalförsörjning är väl nödvändigare än någonsin, det frivilliga system som infördes har inte fungerat och kommer aldrig att fungera fullt ut.

  SvaraRadera
 12. Då ser jag två olika områden som kan beröras i varsitt blogginlägg.

  Det ena är att borra lite i regeringens beslut att återinföra en del av värnplikten. Inlägget kommer att innehålla lite utvikningar till "pliktlagen" och vad som kan tänkas komma härnäst.

  Det andra är att reflektera lite över utbildningssystemet för blivande yrkes- och reservofficerare. Möjligen har vi redan skrivit lite om detta ämne tidigare på denna blogg.

  Here we go!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 13. Du/Ni kan ju också göra en lista över konkreta åtgärder som hittills genomförts med anledning av utfallen av Bikupan och FM-VIND.

  Och jag menar KONKRETA som GENOMFÖRTS.

  SvaraRadera
 14. Jag kommenterar gärna inlägg ang. plikt med hur mycket bättre jag tycker det är med motiverade anställda kollegor än med trötta, intvingade och omotiverade vpl. Återinförandet pläderas främst av dem som inte kommer att tvingas konfrontera dessa individer när de skall utbildas tror jag.
  Det är oerhört lätt att sitta på ett kontor och tycka saker när man om dagarna slipper motivera 40 ungdomar som är inkallade under tvång.
  Diskussionen borde riktas mot hur man istället stimulerar medborgaren till att göra något slags "Medborgartjänst" militär eller civil.

  SvaraRadera