lördag 10 oktober 2015

Utlåsning

Detta blogginlägg handlar om Försvarsmaktens totala oförmåga och ointresse att ge t-personalen (reservofficerare samt tidvis tjänstgörande anställda gruppbefäl, soldater och sjömän) "sjysta villkor" avseende information om myndighetens verksamhet.

Försvarsmakten har ett intranät som heter emilia. Ett intranät är till för anställda ska kunna ta del av information som rör dem. Emilia är öppet för alla som har tillgång till en FM AP (Försvarsmaktens arbetsplats) och kan logga in med ett TEID-kort (ett kort i kreditkortsformat som anger vem man är). T-personal har regelmässigt inget TEID-kort och kan därför inte heller använda en FM AP när man är inne och tjänstgör. Detta innebär bland annat att t-personal, inte ens när man tjänstgör, kan utföra följande i system PRIO:
 • Registrera arbetstid
 • Beställa resor
 • Lägga in kvalifikationer
Dessa viktiga åtgärder måste i stället göras av någon annan.

Åtkomst till emilia är alltså villkorad av en FM AP och ett TEID-kort. T-personal kan således aldrig, vare sig man är i tjänst eller inte, komma åt arbetsgivarens centrala portal för information till anställda. Samma förhållande gäller bland annat för hemvärnsmän, avtalspersonal och personal som är direktrekryterad för att tjänstgöra i en internationell militär insats. 

Denna blogg anser att detta förhållande är helt oursäktligt.

I den moderna världen kan man logga in på sin internetbank genom en applikation i sin smartphone genom en PIN-kod. Man kan också logga in på samma bank genom att använda Bank-ID. Hur tusan kan det vara så svårt att skapa samma möjlighet för alla de kvinnor och män som har ett engagemang i Försvarsmakten men inte går till sin arbetsplats varje dag?  

Till saken hör också att det finns inget sekretessbelagt på emilia. Däremot finns det en hel del information som kan vara bra att komma åt, exempelvis följande:
 • Blanketter
 • Viktiga bestämmelser (uniformsbestämmelser, FM PersI etc.)  
Orsaken till ovanstående lär vara den militära underrättelse- och säkerhetstjänstens rigida hållning rörande IT-säkerhet.

Ur ett arbetstagarperspektiv är detta dock inte acceptabelt. T-personal ska ha tjänstekort, uniform hemma samt tillgång till arbetsgivarens intranät för anställda. Detsamma borde gälla för all annan personal som är krigsplacerad och alltså förväntas att riskera liv och hälsa i händelse av "krig och örlog".

Ovanstående problematik måste lösas snarast. Helst nu.

GMY

Sinuhe


28 kommentarer:

 1. "Detta innebär bland annat att t-personal, inte ens när man tjänstgör, kan utföra följande i system PRIO:
  Registrera arbetstid
  Beställa resor
  Lägga in kvalifikationer
  Dessa viktiga åtgärder måste i stället göras av någon annan."

  Ska vi verkligen utsätta /T och RO för det eländet också?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja så kan man också se det.

   De facto är ju indateringen av kvalifikationer för t-personalen ett område som ingen verkar tycka är viktigt. Vi har sannolikt hundratals reservofficerare som talar franska. För ett år sedan sprang många runt i HKV och frågade om någon talade franska. Bedömning: jodå, men det syns inte i system PRIO.

   Sinuhe

   Radera
 2. Mycket bottnar nog i "Försvarsmaktens totala oförmåga och ointresse" för att förstå att GSS/T faktiskt är anställd på heltid men tjänstgör tidvis.

  Jag tror inte FM riktigt förstått syftet med GSS/T. Läser man de oseriösa annonserna på FMs hemsida blir det väldigt tydligt.

  Samtidigt som man skapar en lagparagraf som stipulerar att GSS/T skall informera sin arbetsgivare hindrar man dem från att få ta del av FMs information!

  Som jag sagt tidigare så är den bristande kompetensen om hur GSS/T skulle användas så stor och har fått flyta ut så länge att jag endast kan förorda en nedläggning av anställningsformen.
  Det tycks för övrigt inte finnas något som helst intresse från försvarsmaktens sida att försöka rätta till felen. De har funnits där sedan dag ett:-(

  Som FM agerar och har agerat i denna fråga reser en mängd frågor om kompetens, förmåga, intresse m.m. att hantera dess personalgrupper.

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Att stora delar av FM inte begriper sig på PRIO heller är väl inget nytt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det begås dagligen fel rörande nyttjandet av anställningsformen GSS/T. Ingen inom Försvarsmakten verkar dock bry sig om det faktum att myndigheten bryter mot regeringens förordning.

   Sinuhe

   Radera
  2. Jag håller givetvis med dej.

   Men den stora frågan är varför FM medvetet och från början har haft för avsikt att sänka GSS/T- systemet?
   Med deras agerande/brist på agerande finns tyvärr inget annat alternativ än att de redan från början velat slippa systemet.

   FM kan inte vara så urbota dåligt eller ha så urusla personalhandläggare att de inte förstår vad de själva skriver. Eller?

   Skulle så vara fallet är vi som land riktigt illa ute.

   Dessutom kan jag ju undra var facket står i frågan. Här finns ju mängder av pengar att kamma hem i olika skadestånd. ( Redan i annonsstadiet kan man nog se möjligheter till skadestånd)

   F.d. Teaterdirektören.

   Radera
 3. Jag är faktiskt, till skillnad från ungefär resten av världen förutom chefer med anställda GSS/T, av den uppfattningen att T-soldater och -sjömän ska registrera sin egen arbetstid. Visst, det är meckigt för många, men ger också personalen en bättre möjlighet att skapa översikt över sin egen administration istället för att vara beroende av närmaste chef. Det är ju inte okänt, till exempel, att ÖD-tung personal ser till att registrera "rätt" antal ÖD inför varje brytdatum i syfte att slippa få en lön över brytpunkten (och därmed få preliminärskatta som om de tjänade 440k istället för 80k under ett år). Dessutom är systemet inte så meckigt för den som bara ska administrera sig själv, det stora jobbet ligger ju på den sida som har en hatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, menar du att denna t-personal har TEID-kort? Vad jag hört är det aldrig så.

   Oavsett detta så kommer de inte in i emilia hemifrån, vilket var min point.

   Sinuhe

   Radera
  2. Hmm.. Kan det vara någon udda form av GSS/T-anställning herr Lundqvist talar om?

   Om det är en regelrätt GSS/T-anställning och dessa har TEID-kort är det nog något annat som gått helt snett. Jag håller det för helt uteslutet att finns några sådana individer inom FM!

   SUCK!

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Osvuret är dock bäst. Vad jag sett och hört angående, så kallade, GSS/T-anställningar kan nästan vad som helst vara troligt, otroligt nog.

   Radera
  3. Ja vad jag vet så har t-personal inte TEID-kort. Det handlar inte om personen utan om befattningen.

   Sinuhe

   Radera
  4. Jag känner en tydlig stank från revirpiss!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Och Hemvärnet, ca 50 % av FM krigsorganisation kommer inte heller åt Emila m m. För dyrt att hitta säker lösning enligt FM, vilket innebär att de bl.a. kommunicerar via Facebook m m. Hög säkerhetsnivå det ger....

  Undrar om FM tänkte på detta när man sa nej, för dyrt att ge halva FM tillgång till Intranet m m.

  GalärslavenHKV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hintade om det i inlägget. Försvarsmakten tar liksom inte de som inte är k-tjänstgörande på allvar.

   Sinuhe

   Radera
 6. Håller med GalärslavenHKV, de borde lösa inloggningen med BankID eller liknande. Alternativt skapa en ny yta, där de lyfter ut reglementen, Instruktioner, Handböcker, vissa samarbetsytor etc etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den korrekta lösningen är självklart att fixa inloggning på samma sätt som till internetbank. Det finns ju inget av sekretess på emilia så vad är egentligen problemet? Svar: ingen anställd för k-tjänstgöring tycker att detta är viktigt. Synd.

   Sinuhe

   Radera
  2. Av de senaste dagarnas bankproblem så kan man ju ana varför det inte är helt trivialt att öppna upp FMIP för utomstående. Även om Emilia i sig inte ska innehålla sekretess så skulle ett sänkt FMIP få enorma konsekvenser för FM.

   Radera
 7. Personalen behöver få tillgång till den information som deras tjänst kräver. Detta betyder att de måste ges tillgång till Försvarsmaktens IT-system för att de ska kunna lösa sina uppgifter. Vad som sedan är ekonomiskt och säkerhetsmässigt möjligt är en annan sak.

  Intranätet emilia, dokument- och ärendehanteringssystemet Vidar, FM AP och PRIO är i dag avsett för det vi i FM kallar sekretessklassificerad information, d.v.s. information som omfattas av sekretess men som inte är placerad i informationssäkerhetsklass. Det finns alltså information som omfattas av sekretess där som ska skyddas. Förutom sekretessaspekten måste IT-systemen skyddas så att systemen är tillgängliga och att informationen går att lita på. Sekretess är inte den enda faktorn som styr åtkomst till Försvarsmaktens IT-system.

  I en nära framtid är avsikten att systemen ska kunna användas för information som omfattas av sekretess som rör rikets säkerhet och som är placerad i informationssäkerhetsklass HEMLIG/RESTRICTED. Bank-ID och liknande lösningar är inte tillräckligt säkra för sådan information.

  En möjlig lösning för T-personal skulle kunna vara att de får TEID-kort under sin tjänstgöring som de kan använda i FM AP-kiosker. Andra lösningar skulle kunna vara att information, som inte omfattas av sekretess, lyfts ut i internetnära system som personalen kan komma åt.

  Det pågår ett febrilt arbete att skapa morgondagens IT-system. När Sveriges närområde präglas av ett försämrat säkerhetsläge får inte IT-säkerheten komma i efterhand - tvärtom behöver samhället i stort och även Försvarsmakten bli bättre på att förebygga och hantera angrepp på IT-system.

  Pierre Anderberg
  Kim Hakkarainen

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man läser er kommentar känns det som att ni kommit på problemet idag! Hela första stycket är i presens:-) Borde varit något annat!!

   Påminner om att GSS/T infördes 2009 och upplägget var känt långt innan dess. Det var kanske då det febrila arbetet skulle satts igång och inte nu.

   Alla jag känner som arbetar med IT, arbetar med "morgondagens system" dock inte i tidsperioder om tio år! Detta av den enkla anledningen att det inte går att överblicka.

   Cybervärlden har en viss förmåga att kringgå olika hinder. Mycket av den information ni vill bryta ut (och lite annan också !) återfinns i dag på Facebook och diverse andra forum.
   Givetvis helt utan någon som helst kontroll. Dessa "lösningar" blir ofta konsekvenserna av att IT-systemen inte ligger i fas med verklighetens behov.
   Mer än halva försvarsmakten saknar tillgång till informationen!

   Suck!
   Vad är det egentliga problemet? Saknas pengar, kompetens eller något annat?

   Jag kanske skall tolka det som att ni anser (har ansett under lång tid) att den information som finns i systemet inte behövs för de tjänster GSS/T, hemvärn och andra innehar?

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Titta lite tillbaka i dokument och uttalande så får ni lite perspektiv på vad "i en nära framtid" betyder, för oss som läser och lyssnar, i månader, år och årtionden!
   Just i detta fallet hittar jag "i en nära framtid", om att hemlig/restricted och dess "snara" införande i datasystemen första gången för 12 år, åtta månader och några dagar sedan:-)

   P.S.2 Min vapendragare, Cybersoldaten (som jobbar med IT-system på heltid) kallar den tidsrymden för en eon i IT-världen.

   P.S.3 På förekommen anledning vill jag meddela att det kommer att bli vinter i år också. Det första snöfallet bör då ej komma som en total överraskning och bilda rubriker om "snökaos", "kommunen och bilisterna tagna på sängen" "dålig snöröjningsberedskap" och liknande.
   "Snön kommer i en nära framtid och utlöser en febril verksamhet på däcksfirmor och bland snöröjare!" :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hej!

   Jag har svarat dig, men då det finns begränsningar i antalet tecken finns mitt svar på min egen blogg:
   http://forsvarochcybersakerhet.blogspot.se/

   Radera
  4. Jag tackar för svaret.
   Det var väl förutsägbara (och ärliga) svar som pekar på det vi (nästan) alla redan vet. Det saknas pengar, kompetens och prioritering för att lösa detta problem.

   Dock kan jag förundra mig över att ingen har kopplat samman tillgången på information med rekryteringen av soldater m.fl.
   Varken jag eller "mannen från Nilens strand" har talat om sekretessbelagd information. Den frågan kan vi lämna direkt.

   Att ingen har kompetensen/viljan att börja ifrågasätta MUSTs ibland paranoida bedömningar bidrar tyvärr till information sprids på annat sätt och helt okontrollerat.
   Detta ser de tydligen inte som ett problem?

   Sedan är jag fortfarande inne på att språkbruket har en betydelse.
   Ser man en sak som en utmaning behöver den inte ha en lösning utan kan leva kvar i evigheter.
   Ett problem behöver ha en lösning och tidsbestämmer man denna kommer kraven av sig själva.

   Ni har problem!
   Dessa har ni haft under lång tid!
   Våra politiker pratar om cyberproblem som måste hanteras. Jag kan undra om de känner till att FM har arbetat (febrilt) under väldigt många år på att se till att mer än halva personalen kan få ta del av allmän information utan resultat.
   Jag kan ju hoppas någon vaknar när de ser ditt svar!
   Jag har redan skickat några tips till vissa berörda;-)

   Detta duger inte och den lösning som nu finns (Facebook och diverse andra forum) är inte bra:-(
   Inte för trovärdigheten.
   Inte för rekryteringen.
   Egentligen inte för något eller någon inom FM.

   Jag har sedan länge hävdat att FM medvetet misshandlat GSS/T-systemet och detta får väl ses som ett led i denna process.
   I ditt svar kan jag utläsa att prioriteringen på dessa personalkategorier är i linje med vad jag tror om FMs syn på dem.
   Jag tolkar också ditt svar som att någon lösning i "snar framtid" (tio år eller mer ) på detta problem inte ryms inom planerad ram?

   SUCK!

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Du tror väl inte att system PRIO hade varit löst med fem miljarder under ett år? System PRIO har idag ingen lösning och jag tror det kommer dröja länge innan någon ställer sig upp och påstår att den finns.
   P.S 2 Om inlägget blir för långt kan man dela det i lagom stora bitar så det får plats inom ram. Lite som budgetarbete;-)
   P.S 3 Glöm inte att ni har PROBLEM (som kräver en lösning) inte utmaningar:-)

   Radera
  5. "Dock kan jag förundra mig över att ingen har kopplat samman tillgången på information med rekryteringen av soldater m.fl.
   Varken jag eller "mannen från Nilens strand" har talat om sekretessbelagd information. Den frågan kan vi lämna direkt."

   I mitt gemensamma svar med Kim nämner vi att icke sekretessbelagd information skulle kunna läggas i en annan lösning. I det ursprungliga inlägget nämns att tillgång till Emilia och PRIO. Det är system som redan idag innehåller sekretessklassificerad information.

   "Att ingen har kompetensen/viljan att börja ifrågasätta MUSTs ibland paranoida bedömningar bidrar tyvärr till information sprids på annat sätt och helt okontrollerat.
   Detta ser de tydligen inte som ett problem?"

   Jag kan inte kommentera huruvida MUST bedömningar är rätt, men konstaterar att det finns exempel på ett stort antal lyckade intrång mot olika myndigheter och företag i Sverige och andra länder. Exempelvis norska UD eller amerikanska OPM. Riskerna med att förlora information på grund av att användare kringgår säkerhetåtgärder är inte samma som riskerna med ett otillräckligt intrångsskydd - men ingen av dessa risker ska bagatelliseras.


   "Detta duger inte och den lösning som nu finns (Facebook och diverse andra forum) är inte bra:-(
   Inte för trovärdigheten.
   Inte för rekryteringen.
   Egentligen inte för något eller någon inom FM."

   Jag har ingen avvikande uppfattning. Som jag tidigare svarat anser jag att FM medarbetare ska ha det IT-stöd som de behöver för att lösa sina uppgifter. Sedan är det inte IT-sidan som prioriterar vad som ska göras, eller i vilken ordning. Alla behov som FM har beskrivs med en konsekvensanalys och döms av tillsammans med övriga behov. Konsekvenser ställs mot varandra.

   "I ditt svar kan jag utläsa att prioriteringen på dessa personalkategorier är i linje med vad jag tror om FMs syn på dem."

   Du ska inte övertolka mitt svar. Jag gör inte bedömningarna utan svarar dig för att förtydliga hur problemen (eller utmaningarna om man hellre använder det begreppet) ser ut. Fakta är att konsekvensanalyser ställs mot konsekvensanalyser när dessa avdömningar görs.

   "Jag tolkar också ditt svar som att någon lösning i "snar framtid" (tio år eller mer ) på detta problem inte ryms inom planerad ram?"

   Det har jag inte sagt. Det är till syvende och sist upp till FM att avgöra vilken verksamhet som ska genomföras och prioriteringar och analyser görs ständigt. Det jag däremot vet är att personalen som arbetar med IT i FM gör det efter bästa förmåga, med de bästa intentionerna och med stor förståelse för de delar av FM som har behoven. Men i likhet med andra myndigheter och företag måste resurserna fördelas och prioriteras. Jag förstår att du anser att man gör en felaktig prioritering. Jag kan inte vara lika bestämd i denna uppfattning för jag känner inte till alla de behov som ställs mot varandra. Det jag och mina gelikar gör är att konsekvensbeskriva, konsekvensbeskriva och konsekvensbeskriva, detta för att de som fattar besluten ska kunna ta informerade beslut.

   "SUCK!"

   Trodde nästan att detta var din signatur eftersom den dyker upp i de flesta av dina inlägg :)


   "P.S. Du tror väl inte att system PRIO hade varit löst med fem miljarder under ett år? System PRIO har idag ingen lösning och jag tror det kommer dröja länge innan någon ställer sig upp och påstår att den finns."

   Nej det tror jag inte. Uttryckte mig kanske för raljant, men ville visa på att FM inte har samma förutsättningar som ett företag.

   "P.S 2 Om inlägget blir för långt kan man dela det i lagom stora bitar så det får plats inom ram. Lite som budgetarbete;-)"

   Visst, inga problem.

   "P.S 3 Glöm inte att ni har PROBLEM (som kräver en lösning) inte utmaningar:-)"

   Utmaningar är till för att lösas är min paroll, men delar uppfattningen om att det behövs lösningar.

   Vänligen,
   Pierre

   Radera
  6. Jag antar att ni jobbar med dessa frågor? Stort tack för svar men jag tror inte att 22 000 kvinnor och män i hemvärnet, 6 200 reservofficerare samt 3 500 (snart över 10 000) GSS/T blir särskilt lugnade. Tillgången till information är av avgörande vikt för att motivera dessa kvinnor och män och idag finns oändligt mer "matnyttigt" att hitta på emilia än på hemsidan.

   Jag har för övrigt aldrig hittat något sekretessbelagt på emilia. Utan t-personalen och hemvärnet så har vi för övrigt inget försvar, sedan kan sekretessen vara hur god som helst för dem som går till jobbet varje dag.

   Sinuhe

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Hej!

   Jag svarar på denna blogg som privatperson, men arbetar till vardags i FM.

   Det svar jag och Kim skrev var för att tydliggöra vissa fakta som inte framgick av ditt inlägg (såsom att FM AP/SWEDI innehåller information som är sekretessklassificerad, om än ej försvarssekretess) samt att poängtera att de flesta kommersiella autentiseringslösningarna saknar tillräcklig assurans.

   Jag anser fortfarande att personalen ska ha tillgång till de system och den information som deras arbete kräver och i den efterföljande konversationen med f.d Teaterdirektören har jag försökt förklara vilka utmaningar förutom säkerhetsaspekterna som finns. Finns inte resurserna så finns de inte, det är inte en fråga om motvilja till tidvis personal.

   Att lova att en lösning kommer att realiseras kan inte jag göra (det är inte mitt beslut), men jag och Kim pekade på några lösningar som är görbara rent tekniskt och säkerhetsmässigt. Finns intresse kan jag utveckla dessa resonemang vid tillfälle - i den mån det är görbart utifrån ett sekretessperspektiv.

   Jag skriver även gärna om det arbete som pågår inom FM för att förbättra effektiviteten och styrningen på IT-området. Syftet med arbetet är att möjliggöra för FM att åstadkomma mer med mindre resurser för att bättre kunna möta verksamhetens behov.

   Du/ni får höra av er om intresse finns. Dock kan det ta ett tag för mig att få tid till att skriva - i alla fall om det ska vara av någorlunda kvalité.

   Vänligen,
   Pierre

   Radera
  9. Vill bara förtydliga, att GSS/T är anställda av FM på heltid men tjänstgör tidvis.

   Ditt svar tolkar jag som att herr Sinuhes antagande om att arbete pågår är fel. Det pågår inget arbete för att lösa det specifika problemet?

   F.d. Teaterdirektören.

   Radera
  10. "Ditt svar tolkar jag som att herr Sinuhes antagande om att arbete pågår är fel. Det pågår inget arbete för att lösa det specifika problemet?"

   Utifrån ett IT-perspektiv har lösningsförslag utarbetats, men huruvida den accepterats av verksamhetsföreträdarna vet jag ej.

   Radera
 8. "Det var väl förutsägbara (och ärliga) svar som pekar på det vi (nästan) alla redan vet. Det saknas pengar, kompetens och prioritering för att lösa detta problem."
  Så skrev jag i en kommentar och med det menar jag att dessa svar får man av nästan vem man än frågar inom FM inom vilket område som helst. Upp till en viss nivå!

  Jag är otroligt medveten under vilka premisser ni arbetar och jag vill inte på något sätt nedvärdera era insatser.

  Ni äger inte besluten, pengarna eller prioriteringarna.

  Mina kommentarer riktar till de som "bor en våning upp". Där finns ett annat språk och helt andra kommentarer som förmedlas till bland annat våra folkvalda.

  Här kommer några "floskler" ur senaste inriktningen för FM.
  FM2015-1597. 2015-06-27.

  5.3.2.
  " I samhället finns i dag en låg kunskap om och ett begränsat förtroende för Försvarsmakten, vilket är en utmaning för personalförsörjningen."

  Förslag på lösning? Någon?

  5.3.3.
  "Den viktigaste framgångsfaktorn, för att kunna realisera beräknade personalflöden och personalsammansättning, är alltjämt att vi agerar och uppfattas som en attraktiv och trovärdig arbetsgivare – internt som externt."

  Förslag på att öka förtroendet? Någon?

  5.3.4.
  "Medarbetare i Försvarsmakten är del av en utvecklande och unik gemenskap där individen utvecklas både personligt och professionellt samtidigt som medarbetaren gör en viktig insats."

  5.11.
  "Försvarsmaktens kommunikation ska vara strategisk och integrerad. Med integrerad menas att kommunikationen ska samordnas och vara utformad på ett sådant sätt att den förankrar strategier, budskap och intentioner i hela organisationen."

  Ett litet urval av påståenden i dokumentet.

  Jag kan undra vad de menar med gemenskap, hela organisationen när halva organisationen är utanför den mest basala informationen?
  De ser dock inte problem utan utmaningar:-(

  Jag har "ordsökt" igenom mängder av dokument och skrivelser och inte hittat en enda rad som skulle indikera att den brist som Sinuhe påtalar upplevs som ett problem av någon inom FML!
  Kanske kravet på information till alla skulle ingå i "basplattan"?

  "Det går i stort sätt enligt plan" och där finns inget problem.
  Finns inte problemet behövs heller ingen lösning.

  SUCK, är ett tecken på frustration, besvikelse men inte uppgivenhet;-)(ännu)
  Ja, många suckar blir det! Vissa saker har jag suckat över många gånger och under lång tid. Dock får jag ibland sätta mig i gungstolen och äntligen sucka ordentligt och skrocka lite om "vad var det jag sa?" Oftast absolut ingen rolig sysselsättning.

  Jag har dock lämnat FM sedan snart två år tillbaka och sysslar numera med militära saker istället!

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Dåliga inputs i ett skakigt system tillsammans med kompetensbrist av gällande regler har vi nyligen bevittnat vid den senaste löneskandalen. Detta behöver inte FM mer av.

  P.S.2 Jag har en bild som enligt texten föreställer "en MUSTIG lösning".
  Bredvid datorn hänger en plastficka med ett TIED-kort och ett papper med rubriken. "Så här gör du!" Visar väl det du sa om att IT-världen inte alltid är i takt med besluten i övrigt:-)

  SvaraRadera