tisdag 3 juli 2012

Sommarbetraktelse

Man skulle kunna tro att det inte händer så mycket på försvarsområdet under sommaren, men så är det inte alls.

För det första så pågår spektakelveckan i Almedalen. Försvarsmakten, med ÖB i spetsen, är självklart på plats. Praktiskt nog har man återigen med sig sitt eget flytande hotell i form av HMS Carlskrona. Jag kommer eventuellt att återkomma med refererat av något av alla de seminarier som Försvarsmaktens representanter deltar i.

Under måndag kväll blev statsrådet Karin Enström intervjuad med anledning av ÖB:s mycket starka markering att en oförändrad ekonomi kommer att medföra att ”någonting måste bort”. I pressen har detta uppfattats som att antingen armén eller marinen ”måste bort”. Jag trodde inte att vi hade försvarsgrenar längre, men uttalandet kanske inte ska ses som en bekräftelse på deras återuppståndelse. 

Jag uppfattar nog inte att valet står mellan armén och marinen utan snarare om exempelvis plattformar eller förmågor. Kan man tänka sig en Försvarsmakt utan exempelvis luftvärn, ubåtar eller amfibisk förmåga? 

Fördyringen av försvarsmateriel i kombination med oförändrade anslag är i sig en garanti för att ”något måste bort”. Materielanslaget har ju på ett fåtal år andelsmässigt minskat från cirka hälften till cirka en fjärdedel av hela försvarsanslaget. Jag tror inte att löne- och andra kostnader för våra cirka 4 000 GSS/K är det primära problemet - det finns snarare i andra obalanser. Man behöver inte vara raketforskare för att konstatera att antalet yrkesofficerare ter sig högt om det ställs i relation till antalet planerade GSS. 

Statsrådet Enström gjorde enligt min mening en ganska slät figur i intervjun och bör snarast förbättra sin förmåga att leverera mer konkreta svar utan att stapla plattityder på varandra.  Jag och många andra hade faktiskt förväntat oss ett bättre framträdande. Den ”grace period” som hennes ministerskap inleddes med har nog tagit slut nu.

För det andra har Sverige fått en ny lag - Lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar. Lagen ger bland annat GSS/T kraftfulla rättigheter till ledighet från civilt arbete för att arbeta i Försvarsmakten. Jag har i tidigare inlägg analyserat lagen och tänker inte gå igenom den igen.

Lagen kommer att medföra att Försvarsmakten nu kan börja anställa GSS/T ”på riktigt”, dvs. starta övergången från interimsavtal till anställning för ett antal tusen individer. Många förband har ju planerat aktiviteter under andra halvåret 2012 - både KFÖ:er, andra övningar och rekryteringsdagar. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att gå till i praktiken - lagen är ju solklar på att ingen får anställas som GSS med stöd av ”någon annan lag”. Med andra ord är GSS-anställningar med stöd av ALVA förbjudna från och med halvårsskiftet.

Eftersom införande 4.2 av PRIO är försenat till i höst har Försvarsmakten här ett intrikat problem att lösa - GSS/T existerar ju inte i PRIO idag.

Efterhand som GSS/T anställs och börjar tjänstgöra med stöd av den nya lagen kommer sannolikt olika civila arbetsgivare att höra av sig till Försvarsmakten för att kontrollera vilken rätt till ledighet med mera som deras personal har. Regeringens proposition var ju tydlig rörande Försvarsmaktens behov av en särskild funktion för att hantera arbetsgivarrelationer. Försvarsmakten har dock agerat långsamt i denna fråga - lagen är i kraft men någon ny funktion syns inte till.

Jag önskar mina läsare en skön sommar.

GMY

Sinuhe

4 kommentarer:

  1. Gustav Wasa sa...

    När det uppstår en tillräckligt dynamisk diskussion i anslagsfrågor mellan ett statsråd och en av dennes tyngre myndighetschefer, så är det statsministerns ovillkorliga ansvar att dömma av.

    Låt oss hoppas att Sveriges främste företrädare för "etniska-svenskar-mitt-i-livet" gör bra ifrån sig idag i Almedalen. Annars står Alliansens hela hopp i valet 2014 till Anders Borg och dennes utomordentliga och väl förtjänta förtroende i valmanskåren. Detta alldeles särskilt så om ekonomiskt alltmer skickelsedigra tider uppenbarar sig.

    Det skulle inte förvåna denne skribent om det skulle visa sig partipolitiskt gagneligt att vintern 2013-2014 i en vaktförfångning sätta Borg som rorsman för hela skutan Sverige.

    Väljargruppen "etniska-svenskar-mitt-i-livet", bryr sig knappast ens ett vitten om vare sig A26 eller JAS 39E/F. De pratar fotboll och räntor. Och har ej heller längre som gemensam referens och sammanhållande kitt några mer eller mindre skabrösa lumparhistorier att berätta för varandra ute vid grillen eller i tillrättalagd form tradera till sina avkomlingar vid fredagsmyset.

    Statsministern står inför valet att kapitulera för sina stödpartiers krav på höjda försvarsanslag eller byta ut Sverker Göransson som ÖB och värna om det "Nya Arbetarpartiets" styrka i plånboksfrågorna.

    "- It's the economy, stupid!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevare oss från Dumsnåle Borg. Han kommer att spara ihjäl varje myndighet. Försvarsmakten är bara början...

      Flygsoldat 113 Bom

      Radera
  2. Varför ska alltid luftvärnet upp på tapeten när det nalkas nedläggningar?

    SvaraRadera