lördag 29 september 2012

Nystart övervägs

Min resa till landet Punt (dvs. söder om mitt Egypten) blev längre än vad det var tänkt. Jag har därför full förståelse om mina fåtaliga läsare tröttnat på denne Sinuhe som bara försvinner utan att ens säga farväl.

Läget är att jag överväger att sluta blogga, men har inte bestämt mig. Även om mitt huvudspår (den reformerade personalförsörjningen) även berörs av andra bloggare så känner jag efter att försökt "läsa ikapp" att det kanske finns något enstaka korn av kunskap som jag kan bidra med.

Det som har hänt sedan jag sadlade Esther (min kamel) är ju att GSS-lagen har kommit på plats, den 1 juli 2012. Ska man vara krass är det ju helt klart två år för sent - två år som jag tror kan vara förödande för rekrytering av värnpliktiga till en anställning som GSS/T. Orsaken till mitt dystra påstående är att de två åren också innebär att potentiella GSS/T även blivit två år äldre. Två år äldre betyder oftast två är närmare villa, vovve och Volvo, dvs. en sannolikt minskad benägenhet att gå in i en anställning som tidvis tjänstgörande.

En komplicerande faktor för GSS-lagens implementering är att system PRIO inte är klart att härbärgera GSS/T förrän någon gång i november. Jag kan tänka mig att regeringen inte uppskattar eventuella förseningar som beror på faraos nya räknemaskin.

Nu kan i alla fall snart alla förband sätta fart och anställa. Det ska bli spännande om målet i ÖB U 2012 kan klaras av : 2 400 anställda GSS/T vid årets slut.

Den förändring som sker rörande ambitionsnivå för internationella militära insatser är både positiv och negativ för Försvarsmaktens personalförsörjning. 

I grunden är det givetvis positivt att en mindre andel av oss anställda behöver kommenderas ut i krig och örlog i olika konfliktområden. Med tanke på relationen mellan Försvarsmakten och civila arbetsgivare är det också positivt att risken för att Anders och Marie ska lämna sitt civila arbete för att vara borta i nio månader minskar.

Det negativa (men i grunden egentligen mycket positiva) är att den minskade internationella ambitionsnivån innebär att de låga soldat- och sjömanslönerna nu inte länge kan döljas av "faktoruppräkning" i enlighet med Utlandsavtalet. En balanserad och på vetenskap vilande "incitaments-verktygslåda" behöver snabbt tas fram. Om inte detta sker kan det få förödande effekter avseende anställningstid för GSS/K (GSS/T har en annan situation eftersom deras låga lön döljs av deras tillägg för övningsdygn under KFÖ, har man sagt).

Slutligen några ord om det faktum att fänriken blir chef över kaptenen. Som jag ser det borde detta ha kunnat förutsätts redan år 2008. De nyutexaminerade fänrikarna och 1:e sergeanterna måste ju få en befattning någonstans. Om man i Pg BoK bestämt att OF-befattningar ska ha som krav en akademisk examen så innebär det ju förr eller senare att individens formella kompetens inte matchar befattningens krav. Möjligen är det så att detta inte kommunicerats speciellt väl.

Nu gäller det att fundera - börja blogga igen eller sadla Esther för att omgruppera till landet Punt.

GMY

Sinuhe

13 kommentarer:

 1. Hälsa Esther att hon är välkommen till Punt! Att såväl Du som övriga försvarsbloggare har stor betydelse för opinionsbildningen i detta massmediala ingenmansland.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel av mig. Skall självfallet vara Egypten!

   Radera
 2. Välkommen tillbaka. Din röst behövs.

  SvaraRadera
 3. I Pg BoK-arbetet togs befattningskrav fram gällande bland annat utbildningsnivå för respektive befattning. I styrningarna för arbetet angavs att en OF-befattning krävde U4 dvs akademisk examen vari officersexamen räknades in men inte specialistofficersexamen (som sattes till U3). I arbetet gjordes inte skillnad på OHS, YOP eller OP.
  Att OP-fänrikarna måste sättas på OF-befattning medans YOP-löjtnanterna kan vara både OF och OR är en pålaga som uppkom efter det att kravspecarna var satta. Det är en egenhändigt påkommen konstruktion som inte är skälig med tanke på den grund varpå statliga tjänster vilar.
  Hanteringen är synnerligen oskicklig och en skam för en statlig myndighet och särskilt så för en organisation som hävdar gott ledarskap.


  Ps. Välkommen tillbaka. Även jag har långa stunder från bloggen. Ds.

  SvaraRadera
 4. Skriv. Du behövs, om inte annat som naismith.

  SvaraRadera
 5. Välkommen åter. Måhända att den allra största stenen i bygget av pyramiden nu är på plats, om än en delvis på en överraskande plats som du själv noterat. Arkitekten och hans assistenter hade kanske inte själva fullt ut förstått konsekvensen av sin ritning. Nåväl, det finns flera andra stenar som skall till innan denna konstruktion är färdig. Lessons learned: oro dig inte över att du tömt ut ämnet - om du orkar fortsätta skriva finns det många pålitliga läsare som uppskattar dina pedagogiska och sakliga inlägg. Här är tre stenar som inte skulle må dåligt att få lite ljus spritt över sig, då vi ute på repbanan fn försöker begripa bla hur just dessa skall placeras i konstruktionen:

  Medicinalpersonalen - rekrytering (centralt/lokalt), hur vidmakthålla kompetens (växeltjänstgöring?) mm

  Reservofficerare - liknade omstruktureringsprocess för dem? med matchning av kompetens och ett erbjudande: yes or out? Vad är ny norm om antalet timmar per år? 0-avtalens tid är förbi - eller?

  CF och CR - hur fyller vi leden. Får vi anställa vilka vi vill på dessa befattningar blandat civila och militärer? Kombattantstatus?


  Som sagt, överskott på kärnfull information är sällan ett bekymmer, så om du orkar skriva så finns det många av oss törstar efter att läsa.

  /mvh
  En som ändå tror att det kan bli bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är den förste jag ser som tar upp om medicinalpersonalen. Jag kanske blir sådan, men sannolikt stoppas jag av min arbetsgivare. Utan lagligt stöd tror jag att arbetsgivarna (landstingen) kommer att sätta tvärstopp för många av oss. FM är en konkurrent om personalen vilket landstingen brukar ogilla. Det här kan bli ett stort problem om man nu från FMs sida verkligen bryr sig. Kvantitativt är vi inte många.

   Radera
 6. Äntligen! (som en känd radioreporter med förnamn på G och efternamn på F sade)...
  Saknat dina initierade beskrivningar av den s k "reformen".
  För varje dag som går, inte minst efter bemanningsarbetet inför FM Org 13, blir det allt mer tydligt vilket kaos det är i personalförsörjningen. Vakanser, oklara anvisningar, allt lägre tilltro till systemet.
  Fortsätt skriv om personaltjänsten i FM!

  SvaraRadera
 7. Panik inom pers tj. Ja! Precis som allt annat inom FM, framförhållning och god planering är sällsynt idag. Allt ska ske med korta, snabba tidsförhållanden.
  Genomförandet först-planeringen sen.

  SvaraRadera
 8. Besviken reservofficer, fd moderat30 september 2012 kl. 23:01

  Välkommen tillbaka! Jag blir orolig när du säger att du överväger att sluta blogga. Gör inte det! Din röst behövs och den hörs i det mörker som råder. Men efter mörker kommer ljus!

  SvaraRadera
 9. Bästa läsare - ja nu är jag på gång igen!

  Tre ämnen "puttrar" för behandling: försvarsmedicinpersonal (där jag tror att det håller på att ske bra saker), försvarsministerns inlägg på Newsmill (där jag tror hon är ute på fel kurs) samt ett nytt "party på Livgardet" (dvs. ytterligare en illa formulerad platsannons som tyvärr ligger på myndighetens hemsida).

  Men nu är det dags att krypa in under papyrustäcket.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 10. Välkommen hem!

  Sidorna från vår FM som innehåller lediga jobb är en ständig källa till frågor och skratt.
  Många förband lägger in sina annonser på sidan för endast anställda och uppfattas då som internrekrytering. Ända till dess man läser texten vill säga. Här verkar inte FM veta vem eller vad som gäller.
  Andra källor till viss förundran över rekryteringens svåra konst är texter liknande denna.

  Signalmatros Haninge
  Tjänsten är endast sökbar för de som har genomfört GMU o Värnplikt.
  Som signalmatros har du din arbetsplats på bryggan med utkik och optisk signal som huvuduppgift. Du ingår troligen i fartygets skyddsgrupp och ingår i ett av vaktkvarteren. Du kommer att rengöra på ett tilldelat rengöringsområde gå vakt på och arbetar med fartygets löpande underhåll

  Notera också att brygga, för större delen av befolkningen är det man går på för att komma till båten. Några har dessutom hemska minnen från gympan av något som kallades brygga.

  Lite finurlig text som jag inte tror blir någon kioskvältare i rekryteringssammanhang!
  Sedan tror jag att antalet individer som både gjort värnplikten och GMU är något begränsad?

  Teaterdirektören.  SvaraRadera
 11. Inte en dag för tidigt! Har gått in då och då på din blogg med förhoppningen med att läsa något nytt. Idag var en bra dag. ;)

  SvaraRadera