torsdag 6 december 2012

Benämningar på manöverbataljoner, inlägg 2

I dagarna är en remiss på ny FM ArbO ute (Försvarsmaktens föreskrifter med arbetsordning för Försvarsmakten).

Av en händelse råkade jag studera den del där alla krigsförband ges benämningar (vilka inte kan ändras lokalt eftersom en föreskrift endast kan ändras av en förordning eller lag). 

Tyvärr verkar Försvarsmakten vara på väg att gå åt exakt del håll jag i mitt tidigare inlägg inte tyckte man skulle gå: manöverbataljonerna ska nämligen även benämnas manöverbataljoner. 2. amfibiebataljonen ska bara benämnas "8. manöverbataljonen". Samma dystra nomenklatur gäller för de övriga 7 manöverbataljonerna. Den mellan Livgardet och K 3 idag delade bataljonen ska benämnas "7. manöverbataljonen (lätt)".

Jag tar mig för pannan

Försvarsmakten lägger ner stora summor på attraktionsarbetet och någon politruk har helt bortsett från hur den berörda personalen kommer att uppfatta det nya namnet på sin arbetsplats. Vadå varumärkesarbete?

Tänk er den unga kvinnan som avslutat sin GMU och nu blivit anställd som GSS/K. När hennes vänner frågar var hon jobbar förväntas hon med stolthet säga "7. manöverbataljon (lätt)". Wow - häftigt. Ojojoj.

Jag må vara en gammal stofil och före detta palatsvakt hos Farao, men detta låter faktiskt inte speciellt genomtänkt. Vad hände med alla de kloka förslag vi genererade förra gången här på bloggen? Jag skickade till och med ett papyrusbrev (mail) till dåvarande arméinspektören i frågan. Han svarade.

Ska denna utslätade princip gälla så bör alla krigsförband omfattas av den. 
  • Stridsflygdivision låter ju alldeles för krigiskt - det ska heta flygmaskinsdivision
  • Korvettdivision ska givetvis heta båtdivision
  • Högkvarteret ska döpas om till ledningsgruppen.

Gör om och gör rätt.

GMY

Sinuhe  

22 kommentarer:

  1. Ttyvärr kan detta såsom mycket annat inom FM sammanfattas med rekryteringsklassikern: Vem bryr sig?

    SvaraRadera
  2. För en gång skull tycker jag inte som du Sinuhe. Eftersom man tidigare vägrat kalla dem infanteribataljoner, vilket de de facto varit, så är detta ett bättre förslag. Avseende numreringen så är 1-8 logiskt och lurar inte den som är oinsatt att tror att vi har tresiffrigt antal bataljoner. Numrera funktionsenheterna på samma sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag har aldrig föreslagit att alla manöverbataljoner skulle benämnas infanteri. Kolla den jättelånga tråden i det förra inlägget. Det fanns många bra förslag.

      Eftersom jag tydligen blir nedröstad så önskar jag alla från 2. amfibiebataljonen lycka till under FS25. Det blir säkert mycket stort intresse för de soldater, gruppbefäl, specialistofficerare och officerare som ska presentera sig som tillhörande "8:th Manoeuvre Battalion". Heja heja.

      För mig känns detta som en riktigt dålig svensk "lagom-lösning", som dessutom endast drabbar de gröna delarna av krigsförbanden. De skrattar säkert på 171. flygmaskindivisionen.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
  3. Ganska många tror jag, efterhand som de får reda på vad deras krigsförband ska kallas.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  4. Tyvärr har vi bara kvar syltryggarna. Är det samm som döper våra fräna övningar och mtrl dagny,bamse mm

    SvaraRadera
  5. På I19 med 191 och 192 som med stolthet bär dess bataljonsnummer... Vad blir dess namn (nummer)? Och hur mottags det?
    Vilket skämt FM blivit.

    SvaraRadera
  6. Jag blir lika trött varje gång jag tänker på det.
    Våra fåtaliga förband skall inte endast ha nummer som sovjetiska dussinförband!
    Samma sak gäller på kompaninivå, där exempelvis kompanierna på I19 bör återta namn som Piteå och Kslix kompani.

    SvaraRadera
  7. Men Sinuhe...

    Se det lite positivt! Dessa förband kommer en bit över fem i sin "paginering". Hur många andra gör detta! Det verkar svårt för de flesta andra att passera siffran två!

    Utomlands vet man nog redan att förbanden kan liknas vid (väldigt)lätta infanterisammansättningar av olika slag.
    "The new featherlight" kallade någon dem. Därifrån var inte steget långt till benämningar som "The Chickenbrigade" eller
    "The Turkeycommandos". Kvällen var lång och många förslag blev det.
    Man kan väl summera det hela med att de jämförde våra "manöverbataljoner" med sina lätta spaningsförband.

    Följer man tråden i resonemanget har vi inga regementen kvar utan de borde döpas om till bataljoner. Någon kan ju tro att vi har nitton infanteriregementen!

    Det kanske är dags att ändra om till infanteribataljon nummer ett,två...ingengörbataljon ett...

    Eller de kanske skall benämnas Försvarsmaktens utbildningsplats ett, två, tre...

    Suck!

    Teaterdirektören.

    OBS! Ironi förekommer i texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, snarare borde det kallas kompani, nej, pluton menar jag... Nej grupp menar jag... Nej förresten halv grupp menar jag... Stridspar, utan mtrl och organisation att leda dem.

      Radera
  8. Det är märkligt att när Sverige var duktiga på att kriga så förstod man vikten av förbandsanda, regementsfanan skulle försvaras till sista man. Nu avidentifierar vi allt vad gäller olikheter, ingen lokal prägel. Kinesiskt lika är den nya melodin. Allt ska gå i svart och grönt och allt ska heta samma sak med en siffra framför. Det är än märkligare att man heller inte förstår hur viktigt detta är på HKV och i vissa fall regementsnivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ungefär det jag menade när jag skrev om attraktionskraften.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
    2. @KompC 10.55
      Att avidentifiera sig är inget självändamål. Tvärtom så är det en viktig faktor för att stärka identitet och skapa en större attraktionskraft inom tex personalförsörjningsspåret. Dock så finns det ibland logiska och naturliga förklaringar till att tex vissa namn som sedan länge är kända och har historiskt påbrå ej längre reflekterar det som dagens verksamhet innebär. Sådan förslag på förändringar kommer ofta från förbandsnivå som lever i det vardagliga och tex skall rekrytera. Men hur rekryterar man till något där namnet ger en missvisade bild av dagens verksamhet. Ta de klassiska exemplen på Fallskärmsjägar och Kustjägarskolan son helt har bytt namn. Dessa förslag kome ej från HKV. HKV har tillräckligt mycket annat att arbeta med.
      Har inga problem med att anklaga HKV för diverse verklighetsfrämmande förslag och ideer men ibland så är vardagen lite mera nyanserad. Ofta sitter det på HKV personal under 2-3 år som precis har lämnat förbandsverksamheten och förstår situationen.
      Därutöver så remissas och diskuteras dylika förslag med förbanden. Förbanden har också ett ansvar att under sådana diskussioner och remisser att säga sin mening och den beaktas som ett tungt argument.
      Om man väljer att ta vissa frågor lite för lätt kan det bli konsekvenser som man ej hade tänkt sig.

      Radera
  9. Allt ska vara lika. Dvs ingen får vara bättre. Riktigt dåligt tänkande. Det lär väl bli en massa inofficiella namn istället, precis som det alltid varit.

    Vad gäller regemente(t), så tror jag få utomstående idag vet vad ett regemente en gång var. Jag tänker själv på det som "området där arméförbandets lokaler ligger".
    Jag googlade det nu för att se om jag vet vad jag pratar om och är inte helt av banan!:

    "Regemente är en militär administrativ enhet. I Sverige är regementet en fredstida utbildningsenhet samt den högsta organisationsnivån inom ett truppslag. Regementet är också en viktig traditionsbärare inom de flesta arméer."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vist kan man tänka sig att det uppstår parallella namn, men det kan ju inte vara meningen. Jag kan till nöds acceptera numreringen 1-8, men inte manöverbataljons-epitetet.

      GMY

      Sinuhe

      Radera
    2. Det är väl som tidigare ÖB Johan Stedt, mannen utan heder, uttryckte det: "bara de tuffaste killarna och tjejerna bär basker"
      Sedan infördes basker för alla.

      Radera
    3. @anonym 17.21
      Ja och det beslutet visade sig faktiskt vara den rätta vägen att gå. Ingen som har synpunkter på det inom dagens FM.

      Radera
    4. @Anonym 15:41
      Vad grundar du det påståendet på?
      Vi är många inom firman som anser att baskern inte ska ligga på mtrl-listan, precis som 90L uniformen inte ska delas ut till GMU osv... Förbandsanda byggs genom gemensamma ansträngningar och hårt arbete!

      Radera
  10. under krigstid medans vi fortfarande använde oss av regementen så bestod dessa av 2-3 bataljoner, detta försvann dock när vi övergick brigadorgen...

    Mvh maggan

    SvaraRadera
  11. Jajamänsan. Dessutom var det i praktiken Gustaf II Adolf som "uppfann" den moderna brigaden.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  12. Detachement Fjollträsk (HKV) har tydligen brist på meningsfull sysselsättning eftersom man har tid med sånt här trams.

    SvaraRadera
  13. Bra jobbat Sinuhe,,,,du passerar miljonen besökare snart.

    Att WW har 3 miljoner beror på att många använder honom för att hitta andra bloggares länkar....som en försvarsbloggs google

    SvaraRadera
  14. @anonym 2200

    Som vanligt en mindre missuppfattning. Detta är ett exempel på frågos som förbanden har lyft och vill ha koordinerat.

    SvaraRadera