tisdag 29 januari 2013

Dags att gå vidare


Det är nu dags att gå vidare i mitt djupa engagemang för Sveriges Försvarsmakt och de män och kvinnor som är engagerade i denna för mig viktiga fråga.

Under överskådlig tid kommer jag inte längre att publicera några inlägg på min blogg. Däremot kan det tänkas att jag ibland går in under mitt namn (Sinuhe the Egyptian) och i olika sammanhang kommenterar skeenden som jag finner intressanta. Mitt intresse för personalförsörjningsreformen finns kvar, liksom intresset för att den beskrivs och uppfattas i enlighet med vad den är.

Det finns några saker som jag vill framhålla innan jag går in i viloläge.

För det första har det hela tiden varit min avsikt att ”förklara hur saker och ting är tänkta att fungera” inom den reformerade personalförsörjningen. Det har aldrig varit min avsikt att medvetet var elak mot någon. Om någon (från general till menig) känt sig utpekad så ber jag om ursäkt.

För det andra har jag medvetet använt min blogg för att torgföra vissa åsikter jag har tagit till mig, inhämtade under ett långt liv i uniform. Avsikten med dessa åsikter har inte varit att få ”cred” för min blogg utan enbart att med min långa erfarenhet som grund försöka få olika företeelser i Försvarsmakten att fungera bättre. Det är ibland bra att kunna sin historia. 

För det tredje är jag fullständigt bestört över den taktlöshet som vår statsminister har visat idag genom att karakterisera ÖB:s uppgifter om en-veckas-försvaret som ”särintressen”. 

Bäste statsminister.

Överbefälhavarens uppdrag är att vara ansvarig för Sveriges försvar samt - i en extrem situation - vår nations hela existens. Att karakterisera vårt lands överbefälhavare som ett  vanligt ”särintresse” vittnar om en människosyn och ett av det politiska maktinnehavet korrumperat ledarskap som jag inte vill vara en del av. 

Jag kommer aldrig mer att rösta på Moderata Samlingspartiet under den tid som Fredrik Reinfeldt är statsminister. 

Öppna ögonen herr statsminister - se utmaningarna och omvärlden. Visa respekt för alla de som engagerar sig för Sveriges försvar och fortlevnad som nation.

GMY

SinuheTillägg tnr 292135: Det är smickrande att jag blivit omnämnd i Expressen.

13 kommentarer:

 1. Kommer sakna dina insatta förklaringar, Expressens uppmärksamhet är väl förtjänt.
  MYT

  SvaraRadera
 2. Bäste Sinhue!
  Jag hoppas att du får en välförtjänt vila. Själv gick jag in i en ofrivillig dylik och man kan lätt vänja sig vid att inte anstränga sig att jobba med inlägg.
  Jag hoppas dock att du är aktiv i kommentarsfälten.

  MYA


  Klart Skepp

  SvaraRadera
 3. Det är bra att det finns folk som orkar engagera sig utöver det vanliga. Jag har följt din blogg de sista månaderna och är fortfarande lite förundrad över hur staten hanterar sin personal.

  Tack för dina goda inlägg i debatten!

  BK

  SvaraRadera
 4. Tror du måste se ordet "särintresse" i stadsministerns perspektiv.

  Hittade detta något äldre citat:
  - Allmänintresse är att agera i folkets allmänna intresse, att lyssna på sin befolkning.

  http://www.svd.se/naringsliv/naringslivet-rasar-mot-reinfeldt_6568929.svd

  Han menar nog med särintresse att det inte finns en tillräckligt stor politisk opinion för en specifik fråga. Och med tillräckligt stor menar han nog att frågan inte inte i tillräckligt hög grad kommer påverka antalet röster i nästa val.

  Det är därför extra tråkigt att höra att Sinhues samtal kommer upphöra på denna plats. För om det är som statsministern säger, att han följer och inte leder opinionen, så är det ju militärbloggarna som statsministern följer. För här skapas ju opinionen!  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt i att det är så Reinfeldt menade, men när det kommer en dryg vecka efter att en Sifo-undersökning visat att fyra av tio anser Försvaret borde få mer pengar och från en regering som gjorde regementsbevarande till valfråga 2010 - så är det ändå märkligt. Det är ändå en förolämpning och hämtad från härskarteknik.

   Radera
  2. Ndorop, jo kanske det. Men så fall kanske han menade att eftersom Försvarsmakten bara har förmåga att försvara delar av Sverige, så är kanske försvarsfrågor är en frågor som bara berör de delar av befolkningen som råkar bo just där. Och på så sätt måste man ju hålla med stadsministern. Varför skall resten av landet betala för en säkerhet som de inte kan åtnjuta? Typsikt särintresse i vår samtid.

   Radera
 5. Jag ber dig tänka om och fundera till om du inte bör fortsätta. Jag uppskattar din röst i försvarsbloggandet. För mig är den respekterad och representerar ett stort mått av kunskap i ämnena du debatterar.

  OS

  SvaraRadera
 6. TACK
  och välkommen åter!
  Peter Hammarberg

  SvaraRadera
 7. Reinfeldt begår; Selbstmord aus angst vor dem tod (självmord av rädsla för döden). Det är ert jobb att skydda livet på människor som inte själva vågar stå upp för våra värderingar, om vi har några gemensamma sådana, annars vårt land. Det kommer alltid att finnas både modiga och fega män i Sverige, de modiga måste försvara liv och lem på de som inte klarar av att försvara sig själva. De fega kommer alltid på ett defaitistiskt sätt att propagera för avvecklingen av försvaret för att de är rädda. Ingen kan hjälpa att han är rädd eller ovis. Det är förvridet att Reinfeldt har gjort lumpen som jägare för enbart fysik skapar inte en elitsoldat, man måste ha en ryggrad. Fast enbart mod skapar inte en statsman, men det är en nödvändig egenskap för att vara en statsman. Det finns många fler modiga män än det finns statsmannaämnen, det var därför som majoriteten av de tyska generalerna inte kunde sätta sig upp emot Hitler trots att de var lika modiga många av dem, för de hade inte i tillräcklig omfattning övriga statsmannaegenskaper. Hoppas att du tänker om Sinuhe the Egyptian!

  Roger Klang

  SvaraRadera
 8. @ Sinuhe
  Låt icke särintresset Reinfeldt hindra allmänintresset hos din blogg! Att abdikera till förmån för en mer eller mindre avskydd statsminister gagnar inte Försvarsmakten.

  SvaraRadera
 9. Bra jobbat Sinuehe och väntar på din återkomsten till din mycket inspirerande och ovanligt nyanserade försvarsblogg som håller de värsta konspirations teorierna stången.

  Dock skall du ej låsa på ordet särintresse från Reinfeldt,,
  Hans avsikt var säkerligen att stämma i bäcken avseende lite för höga brösttoner från FM om mera pengar kopplat till ett icke existerande hot från Öst. Förr kallades detta för tex budget ubåtar,,,

  Man kan skrika hur högt man vill men det finns ingen förankring för ytterligare kraftigt ökade anslag till FM från vare sig politiker eller skattebetalare.

  Aftonbladet enkäter i all ära men de frågar aldrig den vitala fråga,,,om du vill ge mera pengar till X var från Y skall dessa komma?

  Alla vill ha mer i dagens samhälle men ej betala för det

  SvaraRadera
 10. @ herr Sinuhe.

  Sätt dig bekvämt och klicka fram FM hemsida och leta dig fram till inlägget "Tidvid soldat och snart läkare".

  Du förstår att du behövs.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 11. På sida 7 finns "3.3. Byte av benämning på manöverbataljoner". En återkoppling till vad du har skrivit om förut! Hoppas du börjar blogga igen. Snart är det ett nytt försvarsbeslut och debatten behöver ta fart igen. Ju fler bloggare desto bättre!

  http://www.forsvarsmakten.se/Global/Myndighetswebbplatsen/4-Om-myndigheten/Dokumentfiler/Budgetunderlag/Budgetunderlag%202014/HKV%202013-02-28%2023%20383.53446%20Bilaga%201%20BU%2014.pdf

  SvaraRadera