tisdag 6 december 2011

Författningsstöd för GSS/T

Efter en tjänsteresa till nubiska öknen vill jag återkomma med en reflektion om det förutsedda författningsstödet för tidvis tjänstgörande personal - den mest spännande "byggstenen" i hela det reformerade personalförsörjningssystemet!

Den av Personalförsörjningsutredningen föreslagna speciallagen ("lex specialis") är en stilig skapelse, som till stora delar löser delar av Försvarsmaktens frågeställningar för tidvis tjänstgörande personal i allmänhet och GSS/T i synnerhet.

Läsaren bör observera att detta inlägg bygger på det lagförslag som fanns i utredningens betänkande - jag har tyvärr inga underrättelser om hur slutprodukten kommer att se ut. Spaningsplutonen vid Jakobsgatan har dock rapporterat att förseningsrisken inte är oansenlig och att lagen således kan komma på plats senare än halvårsskiftet år 2012.

Lagen ger GSS/T rätt till ledighet och skydd för anställningen för följande händelser:

 • Genomförande av GMU som rekryt
 • Försöksanställning som GSS/T i maximalt sex månader
 • Tjänstgöring som GSS/T (eller RO) i maximalt ett år

Dessa ledigheter kan enligt min bedömning formellt staplas på varandra. Det kan i extremfallet leda till att Pelle kan anmäla till sin civile chef att han vill vara borta 3+6+12= 21 månader och ändå ha rätt att återkomma till sin tidigare befattning utan att riskera försämrade villkor på grund av själva frånvaron.

Enligt min mening är detta ett mycket långtgående skydd för Försvarsmaktens tidvis tjänstgörande personal - faktiskt mer långtgående än vad jag kunnat upptäcka i något annat land.

Men - författningsstödet innebär ändå att det finns stora behov att Försvarsmakten upprättar en kommunikationskanal till landets civila arbetsgivare. Lagstöd är en sak men insikt, förståelse och acceptens är andra. Behovet av en kommunikationskanal till civila arbetsgivare kan också kopplas till ett kontinuerligt utflöde av GSS/K efter det att deras tidsbegränsade anställningar avslutats. Jag tror att Försvarsmakten har mycket att vinna på att initiera ett arbete i denna enkla fråga, som dessutom är tydligt omnämnd i Personalförsörjningsutredningens betänkande.

...eller som Arnold Schwarzenegger, den kände "klimatforskaren", uttryckte sig om klimatfrågan och om det verkligen var de antropogena koldioxidutsläppen som styrde klimtatet: "Debate is over!"

GMY

Sinuhe

4 kommentarer:

 1. Tänk om det skulle gå att komma åt det nya SharePoint-intranätet från Internet. Det vill säga det nya intranät som förhoppningsvis driftsätts andra halvåret 2012. Med SharePoint kan man dela information på ett helt nytt sätt i begränsade grupper eller med alla. Det finns också olika sociala kommunikationsfunktioner. Men det sätter väl våra IT-säkerhetskollegor stopp för ...

  SvaraRadera
 2. Det var tydligen en fullständigt ointressant tråd att skriva något om författningsstöd för GSS/T. Synd. Om inte systemet med GSS/T kan fås att fungera faller tyvärr hela den reformerade personalförsörjningen.

  Anonym, ja jag hoppas verkligen att ett nytt intranät ska vara nåbart för alla. Är det det som ett tag hette "en ingång"?

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 3. Tänk på att den som håller med är oftast tyst...

  J.K Nilsson

  SvaraRadera